Καταρροϊκός πυρετός: Ακόμη περιμένουν την πρώτη παρτίδα εμβολίων στην Καστοριά

Οι μέρες περνούν βασανιστικά για τους αιγοπροβατοτρόφους της Καστοριάς, οι οποίοι περιμένουν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό, με τα κρούσματα πλέον να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ξεπεράσει τα 80, καθώς μετά την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ στις αρχές του μήνα (3/9) εμφανίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δύο περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με μεταγενέστερη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (6/9).

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες αρχές για την ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος: «Για ακόμα μία εβδομάδα δεν έχουμε καμία ενημέρωση και καμία εξέλιξη στο θέμα της προμήθειας των εμβολίων. Μιλάμε για την πρώτη, μικρή παρτίδα, των 20.000 εμβολίων. Υπολογίζουμε ότι το κονδύλι που απαιτείται για τον εμβολιασμό των ζώων στην περιοχή μας δεν ξεπερνά τα 140.000 ευρώ, υπολογίζοντας μια τιμή ανά εμβόλιο γύρω στα 2 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, είμαστε υποχρεωμένοι και ψεκάζουμε με εντομοαπωθητικά που κοστίζουν για έναν εβδομαδιαίο ψεκασμό 100 ευρώ ανά 100 τ.μ. στάβλου. Ταυτόχρονα, τα κρούσματα και οι θάνατοι, όπως και οι απώλειες σε παραγωγή γάλακτος στην περιοχή μας, συνεχίζουν να αυξάνονται».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι αρκετοί συνάδελφοί του προχώρησαν σε εμβολιασμούς με δικά τους έξοδα, φοβούμενοι για τα ζώα τους. «Αυτές τις μέρες θα έχουμε μετακινήσεις κοπαδιών από τα Γρεβενά στα μέρη μας. Όσον αφορά κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ζώα τους κατεβάζουν γάλα, αυτοί έχουν πρόβλημα, καθώς τα εντομοαπωθητικά μπορεί να ανιχνευθούν στο γάλα. Επομένως, εκτιμώντας τις πιθανές επιπτώσεις, αρκετοί Τυρναβίτες αιγοπροβατοτρόφοι προχώρησαν σε εμβολιασμούς για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Κατά τη γνώμη μου, η πολιτεία θα έπρεπε να καλύψει τα έξοδα του εμβολιασμού ή έστω να συνεισφέρει κατά το ήμισυ».