Καταρροϊκός πυρετός: Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές μηρυκαστικών από Βέλγιο και Ολλανδία

Επιβεβαιώνονται οι ευρωπαϊκοί φόβοι για σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές προβάτων και βοοειδών, μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει προληπτικές απαγορεύσεις σε Βέλγιο και Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες, όπως και η Γερμανία, πλήττονται από μια έξαρση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, με την Ολλανδία να έχει μετρήσει χιλιάδες κρούσματα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα τελωνεία της Κίνας προχώρησαν πριν από μερικές μέρες σε απαγόρευση των εισαγωγών μηρυκαστικών ζώων και προϊόντων από το Βέλγιο και την Ολλανδία, ως επακόλουθο του ξεσπάσματος της νόσου.

Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού αναμένεται να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να πωλούν και να εξάγουν τα ζώα ή τα προϊόντα τους.

Όπως δήλωσε η ολλανδική κυβέρνηση τον Οκτώβριο, το ξέσπασμα θα περιορίσει τις εξαγωγές αγελάδων και προβάτων της χώρας, καθώς τα ζώα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ή να τίθενται σε καραντίνα.