Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Καταρροϊκός πυρετός στη Λευκάδα – Ερευνώνται κρούσματα σε Κέρκυρα και Ηλεία

18/10/2024
2' διάβασμα
katarroikos-pyretos-sti-lefkada-erevnontai-krousmata-se-kerkyra-kai-ileia-335416

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι κτηνιατρικές διευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων καραρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά στη Λευκάδα. Όπως έγινε γνωστό από τον  προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Γεράσιμο Στάμο, αυτή τη στιγμή διερευνώνται ήδη δείγματα για πιθανή ύπαρξη κρουσμάτων σε Κέρκυρα και Ηλεία. 

Όπως εξήγησε ο κ. Στάμος, πρόκειται για ένα νόσημα, το οποίο μεταδίδεται από σκνίπες και  τα συμπτώματα που προκαλεί στα πρόβατα είναι πυρετός, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας και  μείωση γαλακτοπαραγωγής.

Εντούτοις, το γεγονός ότι στην Αιτωλοακαρνανία πνέουν έντονοι ανατολικοί άνεμοι που εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες και η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για την αποτροπή της μεταφοράς των  εντόμων Culicoides (σκνίπες) και τη μη διασπορά της νόσου.  

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη (το 2020), η κτηνιατρική της Περιφέρειας εξέδωσε ανακοίνωση με ισχυρές συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας  συστήνεται να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών – εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, καθώς και στα λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.ά..

Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά. Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας,  Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών – εντομοκτόνων. Οι

κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Τονίζεται, ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: