Καταστροφές: Τα μέτρα της Θεσσαλίας περιμένουν οι αγρότες σε Έβρο και Ρόδο

100% χρηματοδότηση κτηνοτρόφων για αγορά ζώων μέσω του ΠΑΑ

Την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης για τη Θεσσαλία ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το ίδιο μοντέλο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές του Έβρου, πιθανότατα και της Ρόδου.

Την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020 για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, προκειμένου να επανακάμψουν με χρηματοδότηση 100%.

Σχέδια Βελτίωσης

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη στο 4.1.5 (πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης έτους 2023) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για την περιφέρεια υπερδιπλασιάζεται, αυξανόμενος κατά σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, και εντάσσονται στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες, με φακέλους που είναι πλήρεις.

Κτηνοτρόφοι

Επιπλέον, και σε εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, ύψους 45 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταβλικών εγκαταστάσεων. Η κάλυψη της δαπάνης θα είναι 100%.