Καταστροφικός παγετός έπληξε αγροτικές καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία

Καταστροφικός παγετός έπληξε τις αγροτικές καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία ανήμερα της 25ης Μαρτίου. 
 
Όπως αναφέρει ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας “οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι καταστροφικές και σαν να μην έφτανε αυτό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκε το φαινόμενο για να αποτελειώσει ότι άφησε.
 
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος “καλεί το υπουργείο και συγκεκριμένα τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να δείξουν την ίδια ευαισθησία που έδειξαν στη Θεσσαλία.
Πρέπει άμεσα να στελεχωθεί το υποκατάστημα Ημαθίας Πέλλας με εκτιμητές γεωπόνους εφαρμόζοντας το άρθρο 20 για την πρόσληψη έμπειρων εκτιμητών γεωπόνων.
 
Η καταστροφή που παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα του παγετού φτάνει σε πολλές περιπτώσεις το 100%.”
 
Να σημειωθεί ότι χθες τα ξημερώματα, στις 6.00 π.μ., η θερμοκρασία στον βάλτο των Γιαννιτσών έδειχνε -3 βαθμούς Κελσίου!
 
Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν πρόβλημα σε πολλές αγροτικές περιοχές γιατί πολλά δέντρα είναι ανθισμένα ή έχουν καρπίδια και οι παγετοί δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή.
 
Στα ροδάκινα έχουν εμφανιστεί ζημιές ήδη από τον προηγούμενο χιονιά. Τώρα όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών είναι ανθισμένες ή έχουν καρπίδια και είναι σε πολύ ευαίσθητη φάση. Τα ακτινίδια έχουν εισέλθει πλέον σε κρίσιμο στάδιο, αυτό της έκπτυξης των οφθαλμών, με αποτέλεσμα να είναι ευαίσθητα για ζημιά ακόμα και σε ήπιο παγετό, όπως ακριβώς και οι λωτοί. Προβλήματα θα έχουν τα κεράσια αλλά και τα δαμάσκηνα.
 
Πηγή: karatzova.com