Η κατάθλιψη χτυπά τις αγρότισσες, τους κτηνοτρόφους και τους μικροκαλλιεργητές

Οι γυναίκες αγρότισσες, οι αγρότες που διατηρούν κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εκείνοι που διαχειρίζονται μικρότερες εκμεταλλεύσεις είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης αγροτικής έρευνας του Royal Agricultural Benevolent Institution (RABI).

Το κορυφαίο αγροτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο προσφέρει οικονομική στήριξη σε παραγωγούς της Αγγλίας και της Ουαλίας, ανέθεσε την έρευνα σε ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, με δείγμα που υπερέβη τα 15.000 άτομα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Πριν από μερικές μέρες, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης σε αγροτική εκδήλωση στο Μπέρμιγχαμ, η συν-συγγραφέας Ρεμπέκα Γουίλερ εξήγησε ότι, ενώ το 36% ολόκληρης της αγροτικής κοινότητας είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «πιθανώς» καταθλιπτικό, για τις γυναίκες παραγωγούς η ίδια αναλογία άγγιζε το 43%.

Αντίστοιχα, το 18% των ερωτηθέντων βρέθηκε ότι εμφανίζει «μέτρια ή σοβαρά» επίπεδα άγχους, αλλά για τις γυναίκες του αγροτικού τομέα το ποσοστό ήταν και πάλι υψηλότερο (σ.σ. 23%). «Οι γυναίκες εμφανίζονται με συνέπεια ως πιο πιθανές να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος», δήλωσε ο Δρ Γουίλερ. Όσον αφορά τον τύπο της εκμετάλλευσης, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της μειωμένης ψυχικής ευεξίας.

Παρότι η έρευνα διεξήχθη πριν από το σοβαρότατο πλήγμα στον βρετανικό τομέα των χοίρων λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο εμφάνισαν ούτως ή άλλως το υψηλότερο ποσοστό πιθανότητας για κατάθλιψη (47%), ακολουθούμενοι από τους ορεινούς κτηνοτρόφους και τους γαλακτοπαραγωγούς (αμφότεροι 39%).

Τέλος, ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα ευρήματα και για όσους διαχειρίζονται μικρότερες εκμεταλλεύσεις, ειδικότερα για τους άνδρες που κατέχουν αγροκτήματα έκτασης 200-490 στρεμμάτων.