Κατάχρηση των επιδοτήσεων αγροτικής ανάπτυξης στη Βουλγαρία

Του Νίκου Τράγγαλου

Οι δημόσιες αρχές απαιτούν την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ από τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ. Ο εθνικός οργανισμός πληρωμών της Βουλγαρίας ανέφερε ότι καταχράστηκαν μεγάλα κεφάλαια της ΚΑΠ που προορίζονταν για την κατασκευή ξενώνων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό πληρωμών, περίπου 23,7 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης διατέθηκαν για άλλους σκοπούς και απαιτεί τώρα την επιστροφή τους.

Διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επίσης, ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης από την ΕΕ χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών. Οι πιο συνηθισμένες παραβιάσεις αφορούσαν τη μη τήρηση του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, τη μη τήρηση των δεσμεύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την έλλειψη περιουσιακών στοιχείων για τα οποία είχαν καταβληθεί επιδοτήσεις.

«Σκάνδαλο κατοικιών»

Ορισμένοι υψηλόβαθμοι Βούλγαροι πολιτικοί κατηγορούνται, επίσης, ότι χρησιμοποίησαν τα χρήματα της ΕΕ για να αγοράσουν και να κατασκευάσουν ιδιωτικές κατοικίες για τον εαυτό τους και τους στενούς συγγενείς τους, σε μια σειρά περιπτώσεων που ονομάστηκε ως «Σκάνδαλο κατοικιών».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, κ. Μανόλεφ, ο οποίος φέρεται να παρουσίασε ψευδείς πληροφορίες για να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση για τη δημιουργία παραθεριστικού οικήματος, το οποίο όμως χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν και την οικογένειά του. Παρόμοια περιστατικά έχουν οδηγήσει στις παραιτήσεις και άλλων υψηλόβαθμων πολιτικών από διάφορες κυβερνητικές θέσεις μετά την έναρξη ερευνών εναντίον τους.

Η Βουλγαρία κατατάσσεται ως το πλέον διεφθαρμένο κράτος-μέλος της ΕΕ και η χώρα έχει δεχθεί επανειλημμένες συστάσεις από την Κομισιόν για την αποτυχία της να διώξει αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις διαφθοράς. Πρόσφατα, μια έρευνα της New York Times κατέδειξε την κατάσταση στη Βουλγαρία ως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της διεφθαρμένης και πολιτικοποιημένης χρήσης των επιδοτήσεων της ΚΑΠ στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.