Καθάρισμα μαστιχιού στα Αρμόλια Χίου (βίντεο)

Κοπιαστική δουλειά το μάζεμα του μαστιχιού. Από τις αρχές Μάρτη ξεκινούν οι εργασίες στους μαστιχώνες και από τον Ιούνιο μέχρι και τέλος Σεπτέμβρη, όσο κρατούν οι ζέστες κορυφώνεται με το κέντημα των σκίνων και το μάζεμα της μαστίχας κάτω από το δέντρο.

Στα τέλη Νοεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, γίνεται ο καθαρισμός του χοντρού μαστιχιού. Οι «πίτες» που μαζεύονται κάτω από το σχίνο περιέχουν μέσα φυλλαράκια, ξυλαράκια, άσπρο χώμα που ρίχνουν οι μαστιχοπαραγωγοί ώστε να μην κολλάνε τα δάκρυα της μαστίχας και να είναι πιο εύκολα στη συλλογή, ακόμα και έντομα. Είναι συνήθως δουλειά των γυναικών, που συγκεντρώνονται σε παρέες έχοντας το μαστίχι τοποθετημένο σε μεγάλα ταψιά (τα σινιά).


Με τη χρήση ενός αιχμηρού εργαλείου (μαχαίρι ή κοπίδι), με πολύ επιμονή και με την απαιτούμενη λεπτότητα απομακρύνουν τα σκουπιδάκια και το τοποθετούν σε πλεκτά καλαθάκια. Στη συνέχεια θα πλυθεί εφόσον χρειαστεί και αφού στεγνώσει θα παραδοθεί στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Οσο πιο καλά καθαρισμένο το μαστίχι, τόσο πιο καλή η τιμή του με την πρώτη ποιότητα να έχει οριστεί φέτος στα 91 ΕΥΡΩ το κιλό.


Το χωριό Αρμόλια είναι ένα από τα 24 μαστιχοχώρια και ο πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός του έχει εγγεγραμμένα 185 μέλη και εκλέγει 4 αντιπροσώπους στη γενική Συνέλευση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών. Μια παρέα γυναικών (Μαρία Μπιρλή, Μέλπω Κοσμίδου, Μαριάννα Κούτη, Ανίτσα Τσαγρή, Αννα Φώτη, Ζωή Μοσχόβη και ΑΝθούλα Αμαρτωλού) έδειξαν στην Εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1, τον τρόπο καθαρισμού του μαστιχιού.

Βασικό μυρωδικό η μαστίχα για τα γλυκά, όπως τα τσουρέκια, θέλει προσοχή στην ποσότητα που θα βάλουμε στη συνταγή, αφού αν είναι μεγάλη τότε πικρίζει.
Για να κοπανιστεί δε καλά και να μην κολλά, όταν πρόκειται για γλυκά την αναμιγνύουμε με ζάχαρη και όταν είναι για φαγητά προσθέτουμε αλάτι.

Πηγή: ertnews.gr