Kάθε λιμάνι… και δασμός

O εθισμός του Ντόναλντ Τραμπ στα εμπορικά αντίποινα συνεχίζει να «ταρακουνά» τις αγορές χρήματος και εμπορευμάτων

Οταν τον Απρίλιο του 2018 ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιούσε την πρώτη επίσημη επί προεδρίας Τραμπ επίσκεψη ξένου ηγέτη στις ΗΠΑ, στις αποσκευές του κουβαλούσε, εκτός από τα επιχειρήματα με τα οποία πίστευε ότι θα πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία για τo πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και μια… βελανιδιά.

Το δέντρο, το οποίο προερχόταν από ένα δάσος της Βόρειας Γαλλίας, όπου περισσότεροι από 1.800 Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν το δώρο του Γάλλου προέδρου στον Ντόναλντ Τραμπ για τα 100 χρόνια αμερικανο-γαλλικής φιλίας. Στα τέλη του ίδιου μήνα, σε μια συμβολική τελετή, με τους δύο ηγέτες να φτυαρίζουν χώμα μπροστά στα φλας των φωτογράφων, φυτεύτηκε σε κάποιο σημείο των κήπων του Λευκού Οίκου, με σκοπό, όπως ο ίδιος ο Μακρόν έγραψε στο Twitter, να θυμίζει «όλα όσα ενώνουν τα δύο κράτη».

Γαλλικό κρασί, ο νέος στόχος

Η μικρή βελανιδιά δεν έμελλε να μακροημερεύσει επί αμερικανικού εδάφους. Όπως αποκάλυψε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η Le Monde, «έφυγε» από τη ζωή στις αρχές Ιουνίου, έχοντας στο μεταξύ μπει σε -προσωρινή- καραντίνα, όπως επιτάσσει η νομοθεσία της χώρας για κάθε φυτό που καταφθάνει από το εξωτερικό.

Το άδοξο τέλος της θα μπορούσε να ιδωθεί και ως σημάδι, αν όχι της επιδείνωσης, σίγουρα πάντως της μεταστροφής του κλίματος στις αμερικανογαλλικές σχέσεις. Μια μεταστροφή που απεικονίζεται και στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών: Επιστρέφοντας πρόσφατα από τη δική του επίσκεψη στη Νορμανδία, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αποφασισμένος «να κάνει κάτι για τα γαλλικά κρασιά».

«Η Γαλλία μας χρεώνει πολλά για να τοποθετήσουμε τα κρασιά μας στη δική της αγορά. Εμείς, όμως, τη χρεώνουμε ελάχιστα για τα κρασιά που εξάγει στη δική μας», εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC, αφήνοντας, για άλλη μια φορά, να πλανάται στον αέρα η απειλή των αυξημένων δασμών.

Σε περίπτωση, βέβαια, που περάσει από τα λόγια στην πράξη, και από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του, ουδείς αμφιβάλλει ότι θα διστάσει να το κάνει, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Το πιθανότερο είναι… η μπάλα να πάρει και τα κρασιά των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ, τη στιγμή που παρόμοια κουβέντα έχει ανοίξει από τον Απρίλιο και για τα ευρωπαϊκά ΠΟΠ και ΠΓΕ τυριά.

Το κρίσιμο ραντεβού στην Οσάκα

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ δήλωσε έτοιμος να πλήξει το Πεκίνο με επιπλέον δασμούς, ύψους τουλάχιστον 300 δισ. δολαρίων, αν ο ίδιος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια της συνόδου των G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Παράλληλα, υπερηφανεύτηκε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του η Κίνα έχει καταγράψει οικονομικές απώλειες 15-20 τρισ. δολαρίων.

Tο εν λόγω νούμερο αμφισβητούν σθεναρά έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, «υπενθυμίζοντας» ότι ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας είναι κάτι παραπάνω από 13 τρισ. δολάρια, ο ρυθμός ανάπτυξής της παραμένει σταθερά πάνω από το 6% ετησίως και, παρά το γεγονός ότι τελευταία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, η τάση αυτή είχε καταγραφεί πριν ακόμα ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Προσωρινή ανακωχή με το Μεξικό

Πάντως, η κοινή διακήρυξη με την Ουάσινγκτον για το μεταναστευτικό είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν επ’ αόριστον οι δασμοί στις εισαγωγές από το Μεξικό, που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Η χώρα πουλάει φρούτα και λαχανικά στις ΗΠΑ, ενώ εισάγει από αυτές κρέας και δημητριακά, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Μέχρι βεβαίως το μεξικανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει επισήμως τη συμφωνία, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι δασμοί παραμένουν στο τραπέζι.

Επτά φορές πάνω μέσα σε μόλις έναν χρόνο

Ο… εθισμός του Ντόναλντ Τραμπ στους δασμούς και η ευκολία με την οποία τους χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί ή μέσο πίεσης για να αποσπάσει αυτό που θέλει στις συζητήσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις αγορές, αλλά και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Παράλληλα, φέρνει ακόμα πιο κοντά το «φάντασμα» της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Ρομπέρτο Αβεζέντο, οι δασμοί στις εμπορικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επταπλασιαστεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο, ενώ η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2016. Επιπλέον, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Τραμπ, οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ επιμένουν ότι «οι δασμοί είναι αναποτελεσματικοί στην προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων», την ώρα που Αμερικανοί συνάδελφοί τους τονίζουν ότι η αβεβαιότητα και η αναταραχή που προκαλούν δημιουργούν ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.