Καθησυχαστικός ο Σταθάκης για τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά

Καθησυχαστικός ο Σταθάκης για τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση θα αποσαφηνιστούν ευαίσθητα θέματα της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά.

Αυτό αποφασίστηκε στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, Ε.Ε. και Καναδάς συμφώνησαν η ερμηνευτική δήλωση να εκδοθεί πριν την τελική υπογραφή της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά) έως τις 18 Οκτωβρίου, νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση στην οποία θα αποσαφηνίζονται ευαίσθητα θέματα της Συμφωνίας. Η δήλωση θα καλύπτει θέματα όπως:

– την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης)

– τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος

– την επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους και τη λειτουργία του νέου δικαστικού θεσμού για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους

– την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο κ. Σταθάκης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, υποστήριξε την εξέλιξη αυτή αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι λήφθηκαν έμπρακτα υπόψη οι  προβληματισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως αποτυπώθηκε από τις τοποθετήσεις πολλών διαφορετικών κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η CETA, πλέον, μετά από αντιδράσεις και συντονισμένες ενέργειες κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αποφασίστηκε να ενέχει τον χαρακτήρα συμφωνίας μικτής αρμοδιότητας και άρα να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.-Καναδά στις 27-28 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε να κληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ειδικά γι αυτό το σκοπό.

Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μετά την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών και τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους. Η πλήρης εφαρμογή της θα ξεκινήσει μετά την κύρωσή της από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

-Διαφήμιση-