Καθησυχαστικός ο ΤΟΕΒ Πηνειού ενόψει καλοκαιριού

Λάρισα: Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και ο κανονισμός άρδευσης του ΤΟΕΒ Πηνειού

Ξεκίνησε, ελέω καύσωνα, η «μάχη του νερού» στον κάμπο

Οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στον κάμπο επίσπευσαν τα ποτίσματα σε καλλιέργειες, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια και τεύτλα, θέτοντας σε εγρήγορση τον ΤΟΕΒ Πηνειού, καθώς η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε πρόωρα.

Συνήθως τα πρώτα ποτίσματα ξεκινούσαν στα μέσα Ιουλίου, αλλά ο φετινός καύσωνας ανάγκασε τους αγρότες να ξεκινήσουν νωρίτερα την «μάχη του νερού».

Αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους του ΤΟΕΒ, οι οποίοι έχοντας ως οδηγό τις περσινές θετικές χρονιές, που στηρίχθηκαν σε προγράμματα αλληλέγγυας συναδελφικότητας και ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού κατάφεραν να ποτιστούν όλες οι καλλιέργειες του δικτύου. Αναφορικά με τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, σύμφωνα με γεωπόνους του νομού «αυτός βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς οι αυξημένες βροχές του Μαίου συνέβαλαν, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία του υπεδάφους σε υψηλά ποσοστά, άρα και οι πρόσφατες ανάγκες του χωραφιού για νερό ήταν περιορισμένες».       

Σύμφωνα με τους διοικούντες του ΤΟΕΒ Πηνειού «η ροή του Πηνειού ποταμού είναι καλή, η στάθμη του νερού κυμαίνεται γύρω στα 3,5 μέτρα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του καθιερωμένου αιτήματος για μεταφορά νερού, όταν χρειαστεί από τη λίμνη Πλαστήρα. Λίμνη, η οποία με την σειρά της διαθέτει αρκετό νερό, πολύ πάνω από το οικολογικό της όριο. Από τις 11 Ιουλίου αποφασίστηκε να ξεκινήσει το καθιερωμένο πρόγραμμα του εναλλάξ ποτίσματος (μία βδομάδα η Α Ομάδα, μία βδομάδα η Β Ομάδα) στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης του νερού.

Όσον αφορά στους Ταμιευτήρες αυτοί έχουν επάρκεια νερού 100%, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και αυτός της Γλαύκης, ο οποίος όμως θα διοχετεύσει νερό μέσω του παλιού δικτύου. Επίσης η διοίκηση καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προέκυψαν, λόγω κλοπών στον εξοπλισμό, στον Ταμιευτήρα του Ομορφοχωρίου. Σχετικά με το φράγμα Γυρτώνης, η απόδοση του είναι ικανοποιητική και εξυπηρετεί τους παραγωγούς των περιοχών Βρυοτόπου, Μαυρόλιθου,  κλπ. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ υπενθυμίζει ότι ακόμη μέχρι 15 Ιουλίου θα μπορούν οι αρδευτές -μέλη του Οργανισμού να εξοφλήσουν τα αρδευτικά τέλη με έκπτωση 15%.   

Τέλος πανέτοιμη δηλώνει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία κατασκεύασε τα πρόχειρα χωμάτινα φράγματα στο 5ο Αντλιοστάσιο του Πηνειού, στο Ομόλιο και Παλαιόπυργο κι άλλα 5 στην επαρχία Φαρσάλων.