Το Καθολικό Πάσχα αναπτέρωσε το ηθικό των κτηνοτρόφων

Διαφορετική η εικόνα στη Ροδόπη

Στις 4 Απριλίου οι Καθολικοί γιόρταζαν το Πάσχα και αρκετοί Έλληνες κτηνοτρόφοι έκαναν ήδη Πασχαλιά, χάρη στις τιμές που πούλησαν αμνοερίφια. Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η εικόνα διαφοροποιείται, καθώς μεγάλη μερίδα παραγωγών πούλησαν σε εμπόρους για πάχυνση ή σφάγια σε αξιοπρεπείς τιμές, αλλά ορισμένοι εισέπραξαν το νόμισμα από την αντίθετη όψη.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, επιβεβαιώνει ότι έφυγαν για το Πάσχα των Καθολικών ζώα από την Καβάλα και τη Θάσο στα 2,70-2,80 ευρώ/κιλό για ζωντανά, ορισμένοι δε έπιασαν τα 3 ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο πληρώθηκαν με 2-2,20 ευρώ/κιλό. «Όσα αμνοερίφια έμειναν θα πάρουν λογικά καλή τιμή, ειδικά τα αρνιά, γιατί δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να τα δώσουν μικρά σε εμπόρους για πάχυνση, προκειμένου να αρμέξουν, καθώς η τιμή στο γάλα είναι καλή. Αντίθετα, οι ζωοτροφές είναι πάρα πολύ ακριβές και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν», αναφέρει.

Τονίζει, μάλιστα, ότι το κόστος των ζωοτροφών φτάνει στο 65% του κόστους μιας μονάδας και φέτος είναι αυξημένες κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι. Ο κ. Δημόπουλος αξιολογεί θετικά τις φετινές τιμές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι υψηλότερες από τις περσινές της πασχαλινής περιόδου. Η τιμή παραγωγού πιστεύω πως θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ για σφάγιο, γιατί δεν υπάρχει προσφερόμενη παραγωγή». Ωστόσο, βάζει ερωτηματικό στις ποσότητες που συγκέντρωσαν οι έμποροι στα παχυντήρια.

Ήρθαν οι Ιταλοί

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η ζήτηση το τελευταίο δεκαπενθήμερο για αμνοερίφια στη Δράμα και σε αυτό συνετέλεσε η ζήτηση από την Ιταλία, μεταφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης. «Φέτος, είχαμε την εμφάνιση ενός Ιταλού εμπόρου, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιφέρειά μας και δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα και να πραγματοποιεί εξαγωγές στην Ιταλία.

Το σημαντικό είναι ότι ανέβηκε η ζήτηση, με αποτέλεσμα το αρνί και το κατσίκι να λάβουν αξιοπρεπή τιμή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια». Εξηγεί ότι ο Ιταλός έμπορος επέλεξε σφαγεία της περιφέρειας. «Τον βοηθήσαμε να έρθει σε επαφή με κτηνοτρόφους και αυτό συνετέλεσε να πάρουν καλή τιμή τα αμνοερίφια». Η τιμή αρνιού κυμάνθηκε στα 3- 3,20 ευρώ/κιλό για ζωντανό και του κατσικιού στα 2,80- 3 ευρώ/κιλό. Ο ίδιος διαπιστώνει με τη σειρά του ότι δεν έμειναν αμνοερίφια για το Πάσχα, άρα η ζήτηση θα είναι αρκετά αυξημένη και καταλήγει, λέγοντας ότι «αυτά που κρατήθηκαν στα μαντριά το Πάσχα θα έχουν φτάσει στα κατάλληλα κιλά».

Ροδόπη

Αντίθετα με τους συναδέλφους του στην Ανατολική Μακεδονία που σχεδόν ξεπούλησαν, ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Δημήτρης Γρηγοριάδης, διαπιστώνει ότι δεν έχουν ζήτηση τα αμνοερίφια από την περιοχή ενόψει του Πάσχα. Οι τιμές ακολουθούν πτωτική τάση και διαμορφώνονται στα 2,20- 2,30 ευρώ/κιλό για ζωντανό αρνί και στα 3,80 για σφάγιο. Αποδίδει τις χαμηλές τιμές στην πανδημία, ελπίζει η εικόνα ν’ αλλάξει μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα και υπολογίζει ότι στα κρεοπωλεία οι τιμές θα ξεκινούν από τα 10 ευρώ. Επίσης, εκτιμά ότι οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα αγοράζουν 1-2 κιλά αρνί, μόνο για να τηρήσουν το έθιμο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021