Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο βαμβάκι. Ανακάμπτουν διεθνώς οι τιμές
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει από τις αρχές του έτους η τιμή βάμβακος στα διεθνή χρηματιστήρια. Ειδικότερα, η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου βάμβακος, Δείκτης Α (Cotlook Index A) μέσα σε ένα πεντάμηνο κατάφερε να… αναρριχηθεί μετά από πάρα πολύ καιρό στα 76,15 σεντς/λίμπρα (στις αρχές του έτους κυμαινόταν στα 71,80 σεντς), προοιωνίζοντας θετικές εμπορικές εξελίξεις, τρεις μήνες πριν από την έναρξη της ελληνικής συγκομιδής.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βοηθά το γεγονός της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων (με πρωταγωνίστρια την Κίνα) την τελευταία διετία που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πορεία των τιμών.
Στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, η καλλιέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συγκομιδή να αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι εκτάσεις που φυτεύτηκαν φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με το 2015 σε ποσοστό περίπου 15%-20% (στα 2.200.000 στρ. έναντι 2.500.000 στρ. το 2015), γεγονός όμως που δεν οφείλεται μόνο στις χαμηλές τιμές παραγωγού, την τελευταία τριετία.
Όπως μας εξηγούν τόσο παραγωγοί όσο και εκκοκκιστές, ο μεγαλύτερος… εχθρός του ελληνικού βαμβακιού ακούει στο όνομα «καλλιεργητικό κόστος». Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν συντελέσει επίσης παράγοντες, όπως η αδυναμία στήριξης του προϊόντος από δυνατές συνεταιριστικές οργανώσεις – Ομάδες Παραγωγών, αλλά και η ανυπαρξία εθνικής πολιτικής που απαιτείται, ώστε να αποκτήσει το ελληνικό βαμβάκι το brand name που θα του ανοίξει πόρτες σε νέες πιο απαιτητικές, αλλά ταυτόχρονα και καλύτερες εμπορικά αγορές.
Διαβάστε ακόμη στην “Ύπαιθρο Χώρα” που κυκλοφορεί:
- Διαβατήρια νέων αγορών το brand name και η τυποποίηση
- Εκτιμήσεις του ICAC
Χρήστος Διαμαντόπουλος