Κάτω η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2017, αλλά πάνω η ευρωπαϊκή

Πτώση στην παγκόσμια παραγωγή μαλακού σιταριού, για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεχή χρόνια αύξησης, προβλέπει ο FAO στις πρώτες του εκτιμήσεις για τη σεζόν 2017-2018.

Ο οργανισμός αναμένει η συνολική παραγωγή να φτάσει φέτος στους 744,5 εκατ. τόνους, νούμερο που είναι κατά 13,5 εκατ. τόνους χαμηλότερο σε σχέση με τη συγκομιδή του 2016 και σχετικά αισιόδοξο σε σχέση με τους 735 εκατ. τόνους για τους οποίους έκανε λόγο πριν από μια εβδομάδα το IGC, αλλά και το υπουργείο Γεωργίας του Καναδά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η ρωσική παραγωγή θα φτάσει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ.

Κάτω η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2017, αλλά πάνω η ευρωπαϊκή, προβλέπουν οι αναλυτές
Οι πρώτες εκτιμήσεις FAO και Κομισιόν για τη σοδειά της φετινής σεζόν

Ο FAO, παράλληλα, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τα αποθέματα, τα οποία πλέον «βλέπει» στους 239,6 εκατ. τόνους – ήτοι 5,4 εκατ. τόνους κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Η μείωση οφείλεται στους χαμηλότερους όγκους που αναμένονται από την Ινδία.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η εικόνα όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή για την οποία στις πρώτες εκτιμήσεις της η Κομισιόν αναμένει αύξηση της τάξης του 6,5%, καθώς, όπως αναφέρει, οι αποδόσεις πιθανότατα θα επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με τη –μάλλον– απογοητευτική περυσινή σεζόν.

Μιλώντας με αριθμούς, η Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή της ΕΕ θα ανέλθει στους 143 εκατ. τόνους, ενώ λιγότερο «φειδωλή» εμφανιζόταν πρόσφατα στις δικές της προβλέψεις η Strategie Grains, που τοποθετούσε τον πήχη 800.000 τόνους ψηλότερα.

Τα πρωτεία στην αύξηση της παραγωγής αναμένεται να έχει η Γαλλία, οι σοδειές της οποίας αναμένονται αυξημένες σε ποσοστό 26% σε σχέση με πέρυσι, οπότε ο βροχερός καιρός επηρέασε αρνητικά τη συγκομιδή. Αυξήσεις αναμένονται και σε Γερμανία, Πολωνία σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, όπου αναμένεται πτώση.

Εντύπωση προκαλούν οι προβλέψεις για το καλαμπόκι, όπου η Κομισιόν προεξοφλεί μεγάλη άνοδο της τάξης του 10,3% στους 66,6 εκατ. τόνους, λόγω –κυρίως– της διεύρυνσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ «κερδισμένο» βγαίνει και το κριθάρι, με την ευρωπαϊκή παραγωγή να αναμένεται αυξημένη κατά 5%, στους 62,7 εκατ. τόνους.

Κάτω η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2017, αλλά πάνω η ευρωπαϊκή, προβλέπουν οι αναλυτές