Κάτω Καμήλα Σερρών: Χειροποίητα ξύλινα καλλιτεχνήματα εμπνευσμένα από τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας

Είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες καλλιτέχνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διάσωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας. Οι εικαστικές δημιουργίες και τα θέματά του αντλούνται από την αγροτική ζωή, τη φύση, την ορεινή και άγρια ζωή, τη μυθολογία και τη θρησκεία, ενώ πάντα έχουν ιδιαίτερους ιστορικούς συμβολισμούς.

Ο λόγος για τον «δεξιοτέχνη» του ξύλου, Κώστα Δαμουχτή, από την Κάτω Καμήλα Σερρών, που σκαλίζει με μαεστρία το ξύλο, δημιουργώντας μοναδικά και αναντικατάστατα έργα του λαϊκού πολιτισμού μας.

Μοναδικά έργα

Μπαστούνια-γκλίτσες σε διάφορα σχέδια και μεγέθη και γκαρλίγες (γκλίτσες) με αληθινά κέρατα τράγου, μινιατούρες χειροποίητων ξύλινων σπαθιών, που αποτελούν μέρος ενός συνόλου από κούκλες που αναπαριστούν το καρναβαλικό έθιμο των Αράπηδων, είναι ορισμένα μόνο από τα μοναδικά καλλιτεχνήματα του κ. Δομουχτσή.

Τα περισσότερα από τα έργα του είναι παραγγελίες από πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια και από ανθρώπους που κρατούν το λάβαρο των τοπικών παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων μας ψηλά.

«Από αυτούς στους οποίους έχουν ιδιαίτερη απήχηση τα έργα μου και μου ζητούν να φτιάξω ξυλόγλυπτα εργαλεία, κυρίως γκλίτσες-γκαρλίγες, είναι για το περίφημο τραγόμορφο καρναβάλι του Σοχού του Λαγκαδά, τους Κουδουνοφόρους. Χωρίς υπερβολή, κάθε σπίτι μπορεί να έχει και από 20 γκλίτσες και, μάλιστα, δέχομαι παραγγελίες και για τα μικρά παιδιά μιας οικογένειας. Πέρυσι, έφτιαξα 30 και 50 πόντους γκλίτσες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δομουχτσής.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, έχουν τόση μεγάλη αγάπη για την παράδοση, που δίνουν πολλά χρήματα για να κατασκευαστεί μια γκλίτσα κατά παραγγελία και σύμφωνα με το θέμα της αρεσκείας τους. «Έχω δημιουργήσει έργα πέρα από κάθε φαντασία. Έκανα γκαρλίγα με τη μορφή του θεού Διόνυσου, ενώ τώρα φτιάχνω ακόμα ένα περίπλοκο μπαστούνι για έναν πολιτιστικό σύλλογο. Είναι ένα αληθινό κρανίο κριαριού με πραγματικά κέρατα που ξεκουράζεται πάνω στο ξύλο, στο οποίο κρέμονται κουδούνια. Αυτή η γκλίτσα θα φύγει για τη Σαρδηνία», τονίζει ο κ. Δομουχτσής. Ανάλογη απήχηση έχουν και τα μπαστούνια με θρησκευτικό-εκκλησιαστικό θέμα που έχουν ζήτηση σε όλη την Ελλάδα. Από τα μικρότερα έργα που έχει φιλοτεχνήσει ο κ. Δαμουχτσής είναι μινιατούρες από ξυλόγλυπτα σπαθάκια, τα οποία απαιτούσαν πολύ προσεκτική δουλειά, αφού αναπαριστούσαν τις μορφές των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου.

Πιστοποίηση

Ο κ. Δομουχτσής έχει λάβει πιστοποίηση από το υπουργείο ότι τα έργα που δημιουργεί αφορούν τη λαϊκή τέχνη. Με την τεχνική της πυρογραφίας αναπαριστά σε ξύλο διάφορα τοπία της λίμνης Κερκίνης, ψάρια και πουλιά, ενώ από τα καλλιτεχνήματά του δεν απουσιάζουν και τα ξύλινα αγάλματα.

«Είμαι αυτοδίδακτος και δεν σπούδασα κάποια τέχνη. Το κάνω, όμως, από μεράκι για την παράδοση και την αγάπη να σκαλίζω το ξύλο και να παίρνει μορφή», σημειώνει ο κ. Δαμουχτσής και καταλήγει: «Μια γκλίτσα θέλει δύο με τρεις ημέρες για να ‘‘ζωντανέψει’’. Όσο δύσκολο και να είναι, αυτά που δημιουργώ είναι μοναδικά, αφού, όπως συνηθίζω να λέω, προέρχονται από μακεδονικά ξύλα και μακεδονικά χέρια».