Κατρούγκαλος: Δεν επιστρέφεται αναδρομικά το ΕΚΑΣ των 5 πρώτων μηνών του 2016

Κατρούγκαλος: Δεν επιστρέφεται αναδρομικά το ΕΚΑΣ των 5 πρώτων μηνών του 2016

Διευκρινήσεις σχετικά με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ, που κατατέθηκε στη βουλή με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι αυτό που κατόρθωσε η Κυβέρνηση είναι να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ, για τους συνταξιούχους που δεν πληρούν πλέον τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από την 1/1/2016, αλλά από την 1/6/2016 και κατά συνέπεια δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν λάβει για τους πρώτους 5 μήνες του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι οι συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Μαΐου, την σύνταξη Ιουνίου, θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν μαζί με τη σύνταξη τους. Στα ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη η επιστροφή αυτή να γίνει τμηματικά κι όχι εφάπαξ, ο υπουργός δεν απάντησε με κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πνεύμα του νόμου για να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξη πριν την συμπλήρωση του 65ουέτους της ηλικίας τους – αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65 – και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πάλι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχει μπροστά του το κείμενο της νομοθεσίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά αφορά δέσμευση που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα με τις ψήφους και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπογράμμισε δε ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, η απώλεια του ΕΚΑΣ θα εξισορροπηθεί με άλλα μέτρα, όπως αυτό της καθιέρωσης της Εθνικής Σύνταξης η οποία θα αφορά και ευρύτερες ομάδες.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πηγή: antenna.gr