Καβγάς για ΕΒΖ στη Βουλή κατέληξε σε συμφωνία για στρατηγική στη ζάχαρη

Καβγάς για ΕΒΖ στη Βουλή κατέληξε σε συμφωνία για στρατηγική στη ζάχαρη

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε η συζήτηση κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ανάμεσα στον Μιχάλη Τζελέπη, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η  διαδικασία ξεκίνησε με το ερώτημα του Μιχάλη Τζελέπη για το πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί τεύτλου και τι μέλλει γενέσθαι με την παραγωγή τεύτλου, αφού, όπως ανέφερε οι παραγωγοί θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τη φετινή καλλιέργεια αλλά ους φρενάρει η αβεβαιότητα καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα περσινά οφειλόμενα.

Οι κατηγορίες του κ.Τζελέπη, προς την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για την ζάχαρη, εξόργισαν τον αναπληρωτή υπουργό. «Πραγματικά εκπλήσσομαι γιατί εμφανίζεσθε ως τιμητής», ανέφερε στον τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγροτική τράπεζα και επιπλέον προχώρησε ήδη στην αποπληρωμή του 40% δηλαδή περίπου 4 εκ. ευρώ και αναμένεται να δώσει άλλα 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης για στρατηγικούς επενδυτές.

Στη δευτερολογία του ο κ.Τζελέπης σημείωσε πως έχει αλλάξει 5 διοικήσεις για τη ζάχαρη κι ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει, δεν έχουν εμπιστοσύνη οι τευτλοπαραγωγοί και οδηγείται σε απαξίωση η τευτλοκαλλιέργεια. Μάλιστα άφησε ερωτηματικά και για το όνομα της Μακεδονίας, που ζήτησε να μην ξεπουληθεί και στο θέμα του σφραγίσματος του τάφου στο Λόφο Καστά.

Οι αναφορές Τζελέπη δημιούργησαν και δεύτερο φραστικό επεισόδιο και ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για «αμετροέπεια». Σημείωσε πως υπάρχει πλάνο εξυγίανσης αλλά είναι «πολύ δύσκολες οι συνθήκες που μας κληροδοτήσατε» και τόνισε πως εξαιτίας της πρότερης κατάστασης, υπάρχει βούλευμα για απιστία καθώς ο δανεισμός της ΕΒΖ, επί προηγούμενων κυβερνήσεων εκτοξεύθηκε στα 165 εκ. ευρώ. «Πωλούσαν ζάχαρη με πίστωση, χωρίς εγγυήσεις κι υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα 700 σελίδων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πυροσβεστική ήταν η παρέμβαση του Δημήτρη Καμμένου, αντιπροέδρου από πλευράς ΑΝΕΛ, ο οποίος σημείωσε ότι «είχε δίκιο ο κ.Τζελέπης» αλλά τόνισε πως λόγω του ότι δεν ανήκει πια η ΑΤΕ στο δημόσιο, υπάρχει πρόβλημα αναδιάρθρωσης και κουρέματος του χρέους. «Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα προσπαθούμε να βρούμε από κοινού λύση», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε ότι υπάρχει συστηματική βελτίωση των μεγεθών της ΕΒΖ, χρόνο με το χρόνο.

Τελικά ο Μιχάλης Τζελέπης και ο Αλέξης Χαρίτσης συμφώνησαν κατόπιν πρότασης του πρώτου να γίνει συζήτηση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ώστε να χαραχθεί από κοινού στρατηγική για το τεύτλο και την παραγωγή ζάχαρης.