Στο κενό οι προσπάθειες συντηρητικού «μπλόκου» στον νέο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέτυχε να πείσει την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να απορρίψει τους νέους κανόνες της ΕΕ που στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης.

Η σχετική τροπολογία που υποβλήθηκε από το ΕΛΚ, ζητώντας να απορριφθεί οριστικά το σχέδιο Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης (σ.σ. Nature Restoration Law) και να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίσω στον επανασχεδιασμό της, δεν πέρασε από την ψηφοφορία της ολομέλειας την Τετάρτη. Καταψηφίστηκε με 324 ψήφους κατά, 312 υπέρ και 12 αποχές.

Η προτεινόμενη νομοθεσία της Κομισιόν συνιστά ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο τμήμα της Πράσινης Συμφωνίας, στοχεύοντας στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2030. Οι συντηρητικοί πολιτικοί και πολλές ενώσεις αγροτών φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι του τομέα θα δοκιμαστούν από απώλειες. Στον αντίποδα, οι παραγωγοί που εξασκούν πιο βιώσιμες πρακτικές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι.

Όπως γράφει το Politico, οι ευρωβουλευτές αναμένεται πλέον να προχωρήσουν στη διαδικασία ψηφοφορίας για τροπολογίες στην πρόταση της Κομισιόν. Η τελική ψηφοφορία για το σύνολο της πρότασης θα καθορίσει εάν το Ευρωκοινοβούλιο θα υποστηρίζει τη νομοθεσία ή όχι. Εάν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπερψηφίσει την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να ξεκινήσει διοργανικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη για την εξεύρεση συμβιβασμού υπό την ηγεσία της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία υπέρ, η διαδικασία θα παγώσει μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.