Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανοικτές οι εγγραφές για το εαρινό τετράμηνο

Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες του πρώτου τετραμήνου στο νεοϊδρυθέν Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ). Τη χρηματοδότηση του Κέντρου, που παρουσιάστηκε επίσημα τον προηγούμενο μήνα, σε ανοικτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας, έχει αναλάβει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη. Η υλοποίησή του έγινε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Βασικός στόχος του ΚΑΕΜ είναι η έμπρακτη υποστήριξη όσων προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Η δραστηριότητά του ξεκινά με την προσφορά βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή, καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται.

Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 ώρες, με αυτά να πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους εντός του κάθε έτους. Τα σεμινάρια που διεξάγονται ήδη κατά το χειμερινό τετράμηνο, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί στις 3 Φεβρουαρίου του νέου έτους, είναι τα εξής:

  • Καλλιέργεια – Αξιοποίηση Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών
  • Επεξεργασία και Τυποποίηση Ελιάς
  • Επεξεργασία και Τυποποίηση Ελαιολάδου
  • Τυποποίηση, Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων
  • Έναρξη και διαχείριση αγροτικής επιχείρησης
  • Ηλεκτρονικό marketing αγροτικών προϊόντων

Όσον αφορά το εαρινό τετράμηνο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην «ΥΧ» το διοικητικό στέλεχος του ΚΑΕΜ, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, με μικρές προσθαφαιρέσεις ως προς το θεματικό περιεχόμενο των σεμιναρίων. Συγκεκριμένα, τα σεμινάρια τυποποίησης αναμένεται να συμπεριλάβουν προϊόντα όπως το σύκο και το πορτοκάλι, το όνομα των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή του Νομού Μεσσηνίας. Για να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στον επόμενο διαθέσιμο κύκλο σεμιναρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΑΕΜ.

Και συμβουλευτική δράση

Στον κλάδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, στο ΚΑΕΜ λειτουργεί το Γραφείο Μελετών και Συμβουλευτικής που προσφέρει συμβουλευτική ίδρυσης επιχείρησης και βιωσιμότητας. Η διάρκεια κάθε σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθορίζεται από τις ανάγκες του επιχειρηματία και την επιχειρηματική ιδέα που θέλει να αναπτύξει. Ενδεικτικά, διαρκεί από 6 μήνες έως 1 χρόνο με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συμβούλους και περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης, σε επίπεδο ίδρυσης και λειτουργίας, ή ανάπτυξης νέων προϊόντων.