ΚΕΟΣΟΕ: Οι εισαγωγές κρασιού στην Κίνα εξακολουθούν να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο του 2022

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022, οι εισαγωγές κρασιού της Κίνας μειώθηκαν κατά 22% σε όγκο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι,

Τα τελευταία στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία δείχνουν συνεχιζόμενη μείωση των εισαγωγών κρασιού στην Κίνα. Η πολιτική μηδενικού Covid που εφαρμόζεται σε μια χώρα με 52 εκατομμύρια καταναλωτές κρασιού συνεχίζει να βαραίνει τη ζήτηση.

Με τις αρχές της Σαγκάης να ανακοινώνουν ότι το lockdown θα αρθεί μόνο όταν εξαλειφθεί η μετάδοση της Covid, είναι πιθανό η Σαγκάη να μειώσει τις συνολικές εισαγωγές κρασιού στην Κίνα το επόμενο τρίμηνο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022, οι εισαγωγές κρασιού της Κίνας μειώθηκαν κατά 22% σε όγκο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στα 84,1 εκατομμύρια λίτρα.

Σε όρους αξίας, μειώθηκαν κατά 21,1% σε περίπου 2,23 δισεκατομμύρια RMB (319 εκατομμύρια ευρώ).

Με την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid τον Μάρτιο, η Κίνα επέβαλε τους πιο σκληρούς περιορισμούς στις πιο πλούσιες πόλεις της, οι οποίες αποτελούν επίσης βασικούς μοχλούς κατανάλωσης κρασιού, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κέντρου της Σαγκάης, της Shenzhen στο Guangdong και του Dongguan στο Hong Kong.

Αυτοί οι περιορισμοί και η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron έχουν ακρωτηριάσει τα logistics και την εφοδιαστική αλυσίδα και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εκτός από την κρίση στην αγορά ακινήτων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα παγκόσμια επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιθανή συνέχιση της πτώσης

“Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κλείσιμο των εγκαταστάσεων CHR έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση κρασιού, ειδικά εκείνου που καταναλώνεται κυρίως σε κοινωνικές εκδηλώσεις”, δήλωσε ο Wu Yunping, διευθυντής της ένωσης βιομηχανίας κρασιού της Shenzhen. Η κατανάλωση στο σπίτι δεν επέτρεψε να αντισταθμιστούν οι απώλειες, επειδή το κρασί δεν αποτελούσε προτεραιότητα, ειδικά σε ένα πλαίσιο όπου οι κάτοικοι έπρεπε να βρουν είδη πρώτης ανάγκης.

Παρόλο που η Shenzhen και το Dongguan απαλλάχτηκαν από τους περιορισμούς στα τέλη Μαρτίου, η Σαγκάη εισήλθε σε παρατεταμένο lockdown και σχεδιάζει να εντείνει τις πολιτικές δοκιμών και ελέγχου για την COVID, καθώς η πόλη είναι πλέον το επίκεντρο ενός νέου κύματος πανδημίας.

Ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων ξεπέρασε τις 23.000 στο τέλος του Απριλίου. Με τις αρχές της Σαγκάης να ανακοινώνουν ότι το lockdown θα αρθεί μόνο όταν εξαλειφθεί η μετάδοση του ιού, είναι πιθανό η Σαγκάη να μειώσει τις συνολικές εισαγωγές κρασιού στην Κίνα το επόμενο τρίμηνο.