ΚΕΟΣΟΕ: Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της Προβηγκίας συγχωνεύονται

Στην Προβηγκία, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ο συνεταιριστικός κόσμος αναδιαρθρώνεται» συνοψίζει ο Laurent Rougon, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεταιριστικών οινοποιείων του Var. Υπάρχουν θετικοί οικονομικοί δείκτες, η εγκατάσταση διασημοτήτων (η τελευταία είναι ο μπασκετμπολίστας Tony Parker) και οι επενδύσεις από μεγάλες ομάδες κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών (από την LVMH έως την Pernod Ricard), «αλλά η μεγάλη πρόκληση πλέον, είναι η ποιοτική προσφορά στην αγορά για τα ιστορικά και νέα μεγάλα οινοποιεία. Και ποιος είναι καλύτερος από τους συνεταιρισμούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό;» τονίζει ο Laurent Rougon, ο οποίος βλέπει την αξιοποίηση των συνεργατικών εργαλείων στην τρέχουσα τάση για συγχωνεύσεις.

Πέρυσι, τα συνεταιριστικά οινοποιεία των Cuers και Puget-Ville σχημάτισαν την Terra Provincia, και στην αρχή της χρονιάς, τα οινοποιεία των Flassans-Cabasse και Besse-Sainte-Anastasie συγχωνεύτηκαν. Ο Laurent Rougon προεδρεύει του ομίλου Comptoir des Vins de Flassans (140 μέλη, 1.250 εκτάρια και 65.000 hl): «αυτή είναι η δεύτερη συγχώνευση, μετά τη συγχώνευση μεταξύ Flassans και Cabasse το 2007». Το 2022, τα οινοποιεία του Gonfarron και του Pignans πρόκειται να συνενωθούν, ενώ το έργο συγχώνευσης έχει ξεκινήσει.

Αναπόφευκτα υψηλότερο κόστος παραγωγής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας συνεταιριστικών οινοποιείων του Var, οι τρέχουσες συγχωνεύσεις ανταποκρίνονται στην ανάγκη απόσβεσης των αυξανόμενων επενδύσεων, που αφορούν ιδιαίτερα στην πρόσληψη και εγκατάσταση τεχνικών υψηλού επιπέδου. «Μιλάμε για προδιαγραφές, τυπικά χαρακτηριστικά ειδικά για κάθε αγοραστή… Προχωράμε προς αναπόφευκτα υψηλότερο κόστος παραγωγής. Σήμερα πρέπει να πιέσουμε για την ποιοτική διαδικασία από το αμπέλι στο οινοποιείο με ποιοτικούς ειδικούς, γεωπόνους μηχανικούς, οινολόγους… Αυτό μας οδηγεί στο να μοιραζόμαστε. Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι εκεί για αυτό» εξηγεί ο Laurent Rougon, για τον οποίο η συνεργασία της Προβηγκίας δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό: «υπάρχει ενδιαφέρον να ξεπεράσουμε τα εδαφικά σύνορα».

Η ομοσπονδία συνεταιριστικών οινοποιείων του Var συγκεντρώνει 39 συνεταιρισμούς με 3.000 μέλη, 13.500 εκτάρια και μια παραγωγή περίπου 650.000 hl. Η παραγωγή αυτή καλύπτει περισσότερα από τα μισά κρασιά της Προβηγκίας, τονίζει ο Laurent Rougon, ο οποίος σημειώνει ότι «το κομμάτι της εμπορίας χύμα κρασιών των συνεταιρισμών είναι σημαντικό και πρέπει να διατηρηθεί: είναι ένα επάγγελμα που ξέρουμε να κάνουμε».