Κεράσι, ένα ακόμη θύμα της κλιματικής αλλαγής

των Αφροδίτης Χρυσοχόου και Γιώργου Ρούστα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στις περισσότερες κερασιές της χώρας, με την παραγωγή να είναι μικρή λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρχικά ο παγετός της άνοιξης και στη συνέχεια οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα πάνω στην εξέλιξη της συλλογής.

Για την Αγιά, ως επίλογος ήρθε η χαλαζόπτωση που έπληξε πριν από έναν μήνα την επαρχία, δημιουργώντας μια απελπιστική κατάσταση. Η έντασή της, δε, ήταν τέτοια που ούτε τα αντιχαλαζικά δίχτυα πρόσφεραν προστασία σε ορισμένα χωράφια. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Μάιο η συγκομιδή κερασιού στην περιοχή ήταν περίπου 40 τόνοι, ενώ φέτος ούτε καν ένας! Οι Αγιώτες κερασοπαραγωγοί κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες χρονιές, αφού και τα λιγοστά κεράσια που έμειναν στα δέντρα πρέπει να τα ρίξουν, για να γλιτώσουν τα δέντρα από το στέγνωμα. Η ζημιά κυμαίνεται στο 50%-80%.

«Δεν συμφέρει να πληρώσεις εργάτες για να σώσουν τα λίγα κεράσια που υπάρχουν στα δέντρα. Ήδη, έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για εκτιμήσεις της ζημιάς», δηλώνει ο Γ. Ζαχαράκης.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ξακουστή παραγωγή κερασιού της Αγιάς έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η αδυναμία εξεύρεσης εργατών γης την περίοδο της συγκομιδής έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς και καθιστά αμφίβολο το μέλλον της.

Πέλλα: Καταστροφή στις μεσοπρώιμες

Σχεδόν μηδενική είναι η παραγωγή των πρώιμων κερασιών στην περιοχή της Πέλλας, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, καθώς για ακόμη μία χρονιά η παραγωγή έγινε έρμαιο της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες είναι τραγικές για το εισόδημα των παραγωγών, που δεν μπήκαν στον κόπο να συγκομίσουν το προϊόν.

Ειδικότερα, στην Ανατολική Αλμωπία, στον κάμπο και στις ημιορεινές περιοχές, όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα κεράσι και ροδάκινο, από τον Αρχάγγελο Πέλλας έως τον Μεγαλοπλάτανο, το Προμάχι, το Γαρέφι και την Πολυκάρπη, η εικόνα της παραγωγής είναι τραγική, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες καθημερινές μπόρες. Οι καιρικές συνθήκες συντέλεσαν στην καταστροφή των πρώιμων ποικιλιών, αλλά και σε τεράστιες ζημιές στις μεσοπρώιμες.

«Είχαμε τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ επί 15 ημέρες βρέχει καταρρακτωδώς. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταστραφεί στο 100% το πρώιμο κεράσι. Ο καιρός δεν έχει αφήσει τίποτα, τα έχει αποτελειώσει όλα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στις μεσοπρώιμες», επισημαίνει ο κερασοπαραγωγός Δημήτρης Παλούκης.

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τον γεωπόνο του ΑΣ «Νέα Μέλισσα» Κωνσταντίνο Στόικο, οι παραγωγοί δεν μπαίνουν καν στο χωράφι για να συγκομίσουν. «Βλέπουν τους κόπους να πηγαίνουν χαμένοι, αφού η σοδειά που παίρνουμε δεν καλύπτει ούτε το κόστος των εργατών που συλλέγουν. Αυτό έχει επίπτωση και στις τιμές, που καταγράφουν καθολική πτώση από πλευράς εμπόρων. Αυτήν τη στιγμή, το κεράσι αγοράζεται στο 1,30, γιατί θεωρείται “νερωμένο” και στην καλύτερη των περιπτώσεων τα άριστης ποιότητας φτάνουν τα 2-2,50 ευρώ», καταλήγει ο κ. Στόικος.

Ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, ενώ προστίθενται και νέες ποικιλίες.