Κεράσι: Επανακάμπτει η παραγωγή, καλές οι προοπτικές για τις τιμές στις τρίτες χώρες

kerasi-paragogi-2018
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ως μια καλύτερη χρονιά από άποψη ποσοτήτων σε σχέση με πέρσι χαρακτηρίζουν αυτήν που διανύουμε οι παραγωγοί κερασιού, με τη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ή να έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ορισμένες περιοχές. Μεγάλο πρόβλημα μέχρι στιγμής αποτελούν οι διαρκείς βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της καλλιέργειας, που έβγαλαν εκτός παραγωγής πολλά πρώιμα κεράσια. Συνέπεια αυτού οι μέτριες τιμές στην εγχώρια αγορά και η δυσκολία διάθεσης του προϊόντος στο ξεκίνημα της συγκομιδής. Από την άλλη πλευρά, η αισιοδοξία διατηρείται, εάν ο καιρός συμμαχήσει, με αφετηρία τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που ξεκινούν αυτές τις μέρες. Θετικό είναι, επίσης, ότι φέτος οι Ισπανοί μπήκαν τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα στην παραγωγή. Την τελευταία τριετία, η Ελλάδα βρίσκεται στην παγκόσμια παραγωγή από 6η έως 10η, πίσω από την Τουρκία (1η παγκοσμίως), την Ιταλία και την Ισπανία (2η και 3η αντίστοιχα στην ΕΕ το 2017).

Μπήκαν τα μεσοπρώιμα, μοιρασμένη η εικόνα στα ορεινά

Σχεδόν έναν μήνα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στα πεδινά της Πέλλας, ανέφερε στην «ΥΧ» ο Φώντας Τσέμπης, μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού – ομάδας παραγωγών στον Αρχάγγελο, χωριό που παράγει το 1/3 του ελληνικού κερασιού. «Τα όψιμα κεράσια τα περιμένουμε από τις 10 Ιουνίου και μετά», διευκρίνισε.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως μας ανέφερε, «στα ορεινά, μέχρι τα 800 μέτρα αρκετά δέντρα έχουν πρόβλημα, υπάρχουν πολλά σκασμένα κεράσια λόγω των βροχοπτώσεων», συμπλήρωσε. Φέτος, είμαστε στο 60%-65% της παραγωγικής δυνατότητας του νομού που είναι περίπου 60.000 τόνοι». Εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των κερασιών στη Νάουσα, όπως ανέφερε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο αντιπρόεδρος του ΑΣ «Μαρίνος Αντύπας», Γιάννης Σκεντερίδης. «Λόγω των βροχοπτώσεων, η ποιότητα δεν είναι καλή στις πρώιμες ποικιλίες. Οι πεδινές περιοχές είναι καλές παραγωγικά, ενώ στις ορεινές υπάρχουν μεγάλες  αυξομειώσεις», διευκρινίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΑΣ Νάουσας, Χρήστος Μπέρσος, διευκρινίζει ότι οι βροχές επέφεραν μεγάλο πλήγμα στις πρώτες παραγωγές, «γιατί, εκτός από το σκάσιμο του καρπού, τα κεράσια μαλακώνουν από το νερό και καθίστανται μη εμπορεύσιμα». Στα πολύ πρώιμα, τα λίγα που πουλήθηκαν έπιασαν από 50 λεπτά έως 1,2 ευρώ/κιλό. Αυτές τις μέρες τα μεσοπρώιμα πιάνουν έως και 2 ευρώ.

Παραγωγή και εξαγωγές 2014-2017

Εδώ και μία εβδομάδα ξεκίνησε η συλλογή των κερασιών στην Έδεσσα, δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός, Διονύσης Μάρκου. «Ποσοτικά είμαστε γύρω στο 30%-40% πάνω σε σχέση με πέρσι, το μόνο πρόβλημά μας είναι οι βροχές», συμπλήρωσε. Στη Λάρισα, η συγκομιδή στα πρώιμα κεράσια ολοκληρώθηκεμε αυξημένες ποσότητες, όπως μας είπε ο Θωμάς Σιμούλης, μέλος του Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς, «Κίσσαβος». «Στα πρώιμα το προϊόν ήταν υποβαθμισμένο λόγω των βροχοπτώσεων. Το «μαλακό» κεράσι πέρασε δύσκολα, ξεκινώντας με μια τιμή 50 λεπτών και φθάνοντας, στην καλύτερη περίπτωση, λίγο πάνω από το 1 ευρώ/κιλό.

Στην Αρκαδία, οι πρώιμες ποικιλίες δεν ξεκίνησαν καλά, λόγω βροχών και ζέστης, ανέφερε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Γκάνιος, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Αρκαδίας. Σε ποσότητες φαίνεται ότι θα είμαστε πάνω σε σχέση με πέρσι, ωστόσο στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες τα πράγματα μέχρι στιγμής είναι μοιρασμένα για το ποια δέντρα θα δώσουν καρπό».

Ξεκινούν οι εξαγωγές, κριτήριο τα μεγέθη

Σε ό,τι αφορά την τιμή παραγωγού, όπως ανέφερε ο κ. Τσέμπης, «στις εξαγωγές πέρυσι πιάσαμε από 1,5 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την ποιότητα». Παρόμοια εικόνα μάς έδωσε και ο κ. Σκεντερίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το εύρος τιμών ήταν μεγάλο. Φέτος, δεν έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές, οι οποίες θα ανεβάσουν ρυθμούς μέσα στον Ιούνιο, όταν μπαίνουν στο παιχνίδι οι όψιμες ποικιλίες με τα «μεγάλα νούμερα», όπως λένε οι παραγωγοί.

Ο Άρης Καλαντζόπουλος, εκπρόσωπος της εξαγωγικής εταιρείας Ariston Τrade, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Προς το παρόν, έχουν ξεκινήσει μικρές ποσότητες σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά όχι οργανωμένα. Η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι καλή, αλλά σχετικά μικρόκαρπη. O κύριος όγκος θα είναι στο 26άρι. Στις καλές αγορές, το 26+ είναι το μίνιμουμ. Τα κεράσια από μέγεθος 28 και πάνω με σκληρή σάρκα θα είναι λίγα». Σχετικά με τους ανταγωνιστές μας, ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ισπανοί φέτος άργησαν να ξεκινήσουν μία με δύο εβδομάδες. «Οι Τούρκοι είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, αλλά τελειώνουν νωρίς και μας αφήνουν να κυριαρχήσουμε στις αγορές από τα μέσα Ιουλίου και ύστερα».

Επανακάμπτει η παραγωγή ,καλές οι προοπτικές για τις τιμές στις τρίτες χώρες, πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις.
Επανακάμπτει η παραγωγή ,καλές οι προοπτικές για τις τιμές στις τρίτες χώρες, πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «για φέτος προσδοκούμε ότι οι εξαγωγές θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 23.000-25.000 τόνων. Πέρσι, εξήχθησαν 15.515 τόνοι. Καλές αγορές για το κεράσι εντός ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Γερμανία όπου η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 2,66 και 2,61 ευρώ/κιλό αντίστοιχα». Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς την πολιτεία «για πολλοστή φορά» όπως μας είπε, ώστε να αντιμετωπιστεί το παραεμπόριο των ατυποποίητων, ακόμα και χωρίς παραστατικά, κερασιών προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit-Hellas, οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί για το ελληνικό κεράσι ήταν οι εξής: Ολλανδία, Σερβία (λειτουργεί και ως αγορά επανεξαγωγών προς τρίτες χώρες), Γερμανία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Σημαντικές ποσότητες εξάγονται, επίσης, προς την Αίγυπτο και προς χώρες της Μέσης Ανατολής. «Στα αραβικά κράτη, πιάσαμε πέρσι τιμή πώλησης και 3,5 ευρώ/κιλό, όταν στην Ευρώπη πουλάγαμε κάτω από 2 ευρώ/κιλό», σημείωσε ο κ. Καλαντζόπουλος».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress