Κεράσι: Άντεξαν τα ορεινά – «Προϊόν υπάρχει στην Αγιά, οι εργάτες γης λείπουν»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των κερασιών, στις περιοχές που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στα πεδινά, όπου η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε και το 90%.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιώργου, πρόεδρο της ομάδας παραγωγών κερασιού Έδεσσας «Βόρας», η χρονιά έχει πολλές διακυμάνσεις. Από τα 11.000 στρέμματα με κεράσι που καλλιεργούνται στην περιοχή, περίπου τα 8.000 παρουσιάζουν παραγωγικό ενδιαφέρον. «Ξεκινήσαμε με μειωμένη παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες, αλλά οι μεσοόψιμες και οι όψιμες δείχνουν να έχουν καλύτερη εικόνα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 2 με 2,5 ευρώ το κιλό και το σύνολο της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό. «Μέσω του συνεταιρισμού ή σε συνεργασία με εμπόρους εξάγουμε το σύνολο της παραγωγής των μελών μας». Ο συνεταιρισμός έχει 25 μέλη και το σύνολο αποτελείται από νέους αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την καλλιέργεια του κερασιού.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο, εστιάζεται στο θέμα των υποδομών. «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τον συνεταιρισμό μας να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε τον προγραμματισμό που σχεδιάσαμε, με τη δημιουργία συσκευαστηρίων και ψυκτικών θαλάμων, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν μας», καταλήγει ο κ. Γιώργου.

Κεράσια υπάρχουν στην Αγιά, οι εργάτες γης λείπουν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιώργου Ζέικου, προέδρου του συνεταιρισμού Κισσάβου. Ο κ. Ζέικος κάνει λόγο για ανομοιομορφία στα κεράσια, η οποία οφείλεται στις διαφορετικές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερα εργατικά χέρια, ώστε να γίνεται καλύτερα η διαλογή. «Δεν είχαμε μία φυσιολογική ωρίμανση, με αποτέλεσμα η ποιότητα των καρπών να μην καλύπτει τις προδιαγραφές που θέλει η αγορά. Πιστεύω ότι όσο πάμε στις όψιμες ποικιλίες τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Ζέικος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός λέγοντας ότι «η ζήτηση του προϊόντος μας από την εσωτερική αγορά έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία εμφανίζεται μειωμένη λόγω της πανδημίας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας στην παρούσα φάση ήταν και ο τουρισμός, όπου μεγάλες ποσότητες απορροφούνταν από τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και αυτές εμφανίζονται αισθητά μειωμένες».

Τέλος, ο κ. Ζέικος εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αισθητά η συλλογή: «Ζητήσαμε από την περιφέρεια να μας καλύψει με 1.500 εργάτες γης καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, μόνο 150 άτομα έχουν έρθει. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη συλλογή. Το μεροκάματο που δίνουμε κυμαίνεται από 35 έως 40 ευρώ κι όμως με δυσκολία καταφέρνουμε να βρούμε εργάτες όχι μόνο για τη συλλογή των κερασιών, αλλά και των αγροτικών προϊόντων που θα ακολουθήσουν».