Το 90% των Ευρωπαίων αγροτών είναι στα όρια της συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι η αγροτική ανανέωση των γενεών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, του οποίου η λύση είναι ένα… τρίγωνο. Πρόσβαση στη γη, κερδοφορία και πάθος για την ύπαιθρο και την εξοχή.

Όπως τόνισαν ειδικοί στην EFEAGRO, για να γίνει ο πρωτογενής τομέας ελκυστικός προς τους νέους, πρέπει πρώτα να εξεταστεί ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως το κληροδότημα της οικογενειακής επιχείρησης, η διευκόλυνση στην έναρξη μιας αγροτικής επιχείρησης, η εξασφάλιση δίκαιων τιμών και ενισχύσεων, καθώς και κίνητρα για να παθιαστούν οι νέοι με την αγροτιά.

Το 2015, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν σε πάνω από 2.000 αγρότες κάτω των 40 ετών, η προσβασιμότητα στη γη ήταν μία βάσιμη ανησυχία. «Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν κληρονομεί γη ή δεν έχει παραγωγικά στοιχεία ώστε να ξεκινήσει την αγροτική του δραστηριότητα, να αποφασίσει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Αγκουστίν Χερέρο, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ισπανίας. «Η κατάσταση μάλιστα έχει χειροτερέψει έντονα τώρα που τα περιθώρια κερδοφορίας έχουν σχεδόν εξαλειφθεί», συνεχίζει.

«Κακά τα ψέματα, σήμερα, χωρίς τις ενισχύσεις, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα δεν είναι προσοδοφόρα», δηλώνει ο Ισπανός αγρότης Πιλάρ Ματέος. «Κανείς δεν σκέφτεται να χτίσει τη ζωή του σε μία περιοχή με χαμηλή παραγωγικότητα», τονίζει ο αγρότης Χουάν Εσκριμπάνο. Και οι δύο είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν, και είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίον συνεχίζουν, ενώ σημείο σύγκλισης των απόψεών τους είναι η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του συνεταιριστικού κινήματος.