Κέρκυρα: Καταστροφή στη σοδειά του κουμ – κουάτ

Καταστροφική ήταν η φετινή χειμερινή σαιζόν για την καλλιέργεια του κουμ κουάτ στην Κέρκυρα. Η σοδειά για το περίφημο “χρυσό πορτοκάλι” όπως το αποκαλούν οι Κινέζοι, από το οποίο παράγεται το φημισμένο λικέρ αλλά και γλυκό, σήμα κατατεθέν του νησιού, καταστράφηκε σχεδόν όλη λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βροχής το Φθινόπωρο και το παρατεταμένο κρύο που ακολούθησε.

Στην Κέρκυρα παράγονται περίπου 150 τόνοι κουμ κουάτ το χρόνο, το οποίο χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του από τους ποτοποιούς του νησιού για την παραγωγή λικέρ και άλλων γλυκισμάτων. Σε περιόδους που υπάρχει έλλειψη, γίνεται εισαγωγή από την Ιταλία, ωστόσο, φέτος έχει πληγεί η παραγωγή και στη γειτονική χώρα.
Οι καλλιεργητές κουμ κουάτ της Κέρκυρας αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις για την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες και καλούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει.

Πηγή: ertnews.gr