Κίνα: Ο αλιευτικός γίγαντας που καταστρέφει τους ωκεανούς του κόσμου

Αφού αφαίμαξε για τα καλά τις δικές της θαλάσσιες περιοχές, η Κίνα στέλνει τον τεράστιο αλιευτικό της στόλο στα χωρικά ύδατα άλλων εθνών, εξαντλώντας τα ιχθυαποθέματα.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα παρανόμως αλιευθέντα θαλασσινά, καθώς η χώρα της Άπω Ανατολής προσπαθεί να διεκδικήσει τις εν λόγω θάλασσες, προωθώντας τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες από την Ανατολική Ασία έως τη Δυτική Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Κάνοντας χρήση δορυφορικών δεδομένων, η δημοσιογραφική έρευνα του Ian Urbina για λογαριασμό του NBC News αποκάλυψε ότι η Κίνα στέλνει μια μέχρι πρότινος αόρατη αρμάδα βιομηχανικών σκαφών για παράνομη αλίευση στα ύδατα της Βόρειας Κορέας, εκτοπίζοντας μικρότερα βορειοκορεατικά αλιευτικά σκάφη και οδηγώντας σε άνω του 70% μείωση των τοπικών αποθεμάτων καλαμαριών. Ο κινεζικός στόλος, αποτελούμενος από περισσότερα από 700 σκάφη, φέρεται να παραβίασε τις διατάξεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν το ψάρεμα στα ύδατα της Βόρειας Κορέας. Το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε το 2017 στο πλαίσιο των κυρώσεων για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, εμποδίζοντας τη χώρα να πωλεί αλιευτικά δικαιώματα στα ύδατά της.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θαλασσινών στον κόσμο, ενώ ο πληθυσμός της χώρας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης ψαριών παγκοσμίως. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ο κινεζικός αλιευτικός στόλος απλώνει τα «δίχτυα» του μακρύτερα τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενος τα ύδατα άλλων χωρών, οι τοπικές κυβερνήσεις των οποίων δεν έχουν τους πόρους ή τη διάθεση να περιφρουρήσουν τα νερά τους.

Τα περισσότερα κινεζικά πλοία είναι τόσο μεγάλα, που μέσα σε μια εβδομάδα μπορούν να συγκεντρώσουν τόσα ψάρια όσα τα τοπικά σκάφη από τη Σενεγάλη ή το Μεξικό μέσα σε έναν χρόνο. Ο διεθνής στόλος της Κίνας δεν εξελίχθηκε εν μία νυκτί σε έναν σύγχρονο αλιευτικό γίγαντα. Η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει με συνέπεια τη βιομηχανία, δαπανώντας δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως.

Για πάνω από μια δεκαετία, η κινεζική κυβέρνηση βοήθησε τις πληρωμές για την κατασκευή μεγαλύτερων, πιο προηγμένων μηχανότρατων, ακόμη και για την αποστολή νοσοκομειακών πλοίων σε αλιευτικές περιοχές για να επιτρέψει στον στόλο να παραμείνει στη θάλασσα περισσότερο. Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ιδίως τον στόλο αλίευσης καλαμαριών, παρέχοντάς του ενημερωτικές προβλέψεις για το πού θα βρει τα πιο επικερδή αποθέματα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους και ερευνητικά σκάφη.