Κίνα: Το εμπόριο προϊόντων αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιανουάριο του 2019

Οι κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές, αποτιμημένες σε γιουάν, αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιανουάριο, παρέχοντας μία ακόμη ένδειξη ότι η κινεζική οικονομία παρέμεινε ανθεκτική παρά τις αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες.

Το συνολικό εμπόριο προϊόντων αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο στα 2,73 τρισ. γιουάν (395,98 δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,9% στα 1,5 τρισ. γιουάν, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 2,9% στα 1,23 τρισ. γιουάν.

Η αύξηση των εξαγωγών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθοδηγούμενη εν μέρει από την επίσπευση των κινήσεων των εξαγωγέων εν όψει του εορτασμού της κινεζικής πρωτοχρονιάς, που έπεσε φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου αντί στα τέλη Φεβρουαρίου πέρυσι, ανέφερε η εταιρεία China Merchants Securities σε σημείωμά της. «Μπορεί, επίσης, να ισχύει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από προηγούμενες εμπροσθοβαρείς δραστηριότητες κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και οι εισαγωγές, αν και αυξήθηκαν ελαφρά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Το εμπόριο της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 17,6%, 7,8% και 6,5%, αντίστοιχα, ενώ το εμπόριο με τις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού αυξήθηκε περισσότερο από τον μέσο όρο και συγκεκριμένα κατά 11,5% στα 770,8 δισ. γιουάν. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,9%, ενώ οι εισαγωγές έκαναν βουτιά 38,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παρά τις αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες, Κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει μία σταθερή αύξηση του εμπορίου το 2019.

Η Κίνα δεσμεύθηκε να μειώσει τους φόρους σε μεγαλύτερη κλίμακα φέτος, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη. Ωστόσο, η καθοδική πίεση στις εξαγωγές θα διατηρηθεί έως ότου φανούν τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών πολιτικών, ανέφερε η Huatai Securities σε σημείωμά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ