Κίνα: Φόρος τιμής κάτω από μια υπεραιωνόβια χαρουπιά

Το πιο γνωστό δέντρο στην Κίνα είναι πιθανώς μια μεγάλη χαρουπιά στην κομητεία Χονγκτόνγκ της επαρχίας Σανσί. Πριν από περίπου 600 χρόνια, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο δέντρο μεταφέρθηκαν σε πρώην εμπόλεμες περιοχές με στόχο να ανακάμψουν αυτές οι περιοχές οικονομικά. Τώρα οι απόγονοί τους από όλο τον κόσμο επιστρέφουν, προκειμένου να εντοπίσουν τις ρίζες τους και να αναζητήσουν τους προγόνους τους. Πολλοί έρχονται ειδικά πριν από την Ημέρα Καθαρισμού των Τάφων. Ένα ζεστό ηλιόλουστο πρωί την περασμένη εβδομάδα, 11 λεωφορεία γεμάτα με επισκέπτες από την επαρχία Σαντόνγκ σταμάτησε μπροστά από τη χαρουπιά.

«Μου είπαν ότι ο προ- προπάππους μου απομακρύνθηκε από εδώ κατά τη βασιλεία της Δυναστείας των Μινγκ. Αποφάσισα να έρθω να δω πού ζούσε» λέει ο Ζανγκ Σινγουάν.

Στην ιστορία της κινεζικής μετανάστευσης, το Χονγκτόνγκ ήταν η περιοχή από όπου ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατοίκων αναγκαζόταν να πάει να ζήσει αλλού. Υπάρχουν 18 διαφορετικές ομάδες ντόπιων που μετακινήθηκαν σε περιοχές όπως το Ανχούι, η Χεμπέι, το Σαντόνγκ τη χρονική περίοδο 1373-1417, αποκτώντας έτσι απογόνους σε ολόκληρη την Κίνα αλλά και τον κόσμο.

« Αν με ρωτήσετε από πού προέρχονται οι πρόγονοί μου θα έλεγα από τη μεγάλη χαρουπιά στο Χονγκτόνγκ…» λέει μία παροιμία.

Ενώ τα τότε σπίτια των μεταναστών δεν υπάρχουν σήμερα πλέον, η χαρουπιά στέκεται όρθια εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια αποτελώντας το συμβολικό τους σπίτι.

Ο Λίου Γιαντσίν είναι συνταξιούχος αστυνομικός από το Πιτζόου της επαρχίας Τσιανγκσού. Ο πρόγονός του Χουαϊζί διέσχισε εκατοντάδες χιλιόμετρα με τη σύζυγό και τα παιδιά του, πριν αποτελέσει την πρώτη ομάδα μεταναστών στο Τσιανγκού. Πάνω από 100 χρόνια αργότερα ο μεγάλος δισέγγονός του προσπάθησε να επιστρέψει όμως δεν τα κατάφερε, εξαιτίας των γηρατειών αλλά και της μεγάλης απόστασης. Σήμερα, τα αεροπλάνα και τα τρένα μεγάλης ταχύτητας επιτρέπουν στους απογόνους τους να έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου. Ο κοντινότερος σταθμός της υπερταχείας απέχει μόνο 4 χλμ από το δέντρο.

«Μας πήρε 600 χρόνια για να βρούμε τελικά σπίτι», λέει ο 75χρονος. Από τότε μιλάει συχνά στο τηλέφωνο με τους συγγενείς του στο Σανσί. « Ο καρδιές μας είναι δεμένες όσο και οι ρίζες του δέντρου» λέει.

Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε από 60.000 που ήταν το 1996 σε πάνω από 2 εκατ. τον περασμένο χρόνο, ενώ περίπου 65.000 έρχονται από το εξωτερικό. Ο τόπος προσκυνήματος που κατασκευάσθηκε γύρω από το δέντρο επεκτάθηκε από 40 σε 6.000 τ.μ, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 1.230 πινακίδες με επώνυμα στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής. Στο παρελθόν μόνο εκείνοι που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα του ταξιδιού είχαν τη δυνατότητα να έρθουν. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, ορισμένοι έφερναν μαζί το φαγητό τους. Τώρα ελάχιστοι το κάνουν ενώ οι περισσότεροι έρχονται με τα αυτοκίνητά τους.

Η Ημέρα Καθαρισμού των Τάφων, γνωστή επίσης ως Τσινγκμίνγκ Φεστιβάλ, πέφτει στις 5 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια παραδοσιακή κινεζική γιορτή κατά την οποία οι άνθρωποι αποτίνουν φόρο τιμής στους νεκρούς τους.