Οι τρέχουσες –σχετικά υψηλές– τιμές στη διεθνή αγορά του αγελαδινού γάλακτος δεν στηρίζονται τόσο στην πραγματική ζήτηση από την αγορά όσο στη χαμηλή προσφορά πρώτης ύλης, κάτι που όμως φαίνεται ότι αλλάζει.

Αυτό υποστηρίζει ο Edmond Scanlon, εκτελεστικός διευθυντής του ιρλανδικού ομίλου Kerry, της κορυφαίας συνεταιριστικής εταιρείας διακίνησης τροφίμων και γαλακτοκομικών, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η ανησυχία του – την οποία, αξίζει να σημειωθεί, μοιράζονται πολλοί παράγοντες του κλάδου– για το «βάθος» και την αντοχή των σημερινών τιμών αγελαδινού.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Kerry, στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2017, υπογράμμισε ότι το 2017 ήταν μια «καλή χρονιά για τα γαλακτοκομικά», προσθέτοντας ότι η σταθερότητα στις τιμές του αγελαδινού είναι πολύ σημαντική. «Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να μην υπάρχει μεταβλητότητα στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των γαλακτοκομικών, αποτελεί μια θετική κίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα 37 λεπτά η μέση τιμή στην ΕΕ

Σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος, η μέση τιμή του αγελαδινού τον Ιανουάριο του 2018 διαμορφώθηκε στα 36,94 λεπτά το κιλό, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε σχέση με τα 37,49 λεπτά το κιλό του Δεκεμβρίου 2017, εξέλιξη που, κατά πολλούς, δικαιώνει τις ανησυχίες για αναστροφή του κλίματος.

Ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των τιμών των γαλακτοκομικών μέσα στο 2017 τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων, ειδικά από τις κύριες γαλακτοπαραγωγικές και εξαγωγές χώρες της Ευρώπης.

«Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τώρα η ζήτηση γι’ αυτά είναι αδύναμη», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Kerry. Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για τις τιμές του αγελαδινού, αν και προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα αποκατασταθεί η σταθερότητα.

Ο κυριότερος φόβος είναι ότι η αυξημένη προσφορά γάλακτος, ειδικά από την Ευρώπη θα συγκεντρωθεί στην αγορά σε μια χρονική στιγμή ώρα που δεν υπάρχει ισχυρή ζήτηση, γεγονός που ενδεχομένως να πιέσει τις τιμές παραγωγού.  Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος της Kerry υπενθύμισε τη δήλωση Χόγκαν για τις ποσότητες σκόνης γάλακτος –από το μέτρο της αποθεματοποίησης– που κάποια στιγμή θα «πέσουν» στην αγορά.

Βοήθεια από τις εξαγωγές

Πάντως, δεν αποκλείεται οι επιπλέον ποσότητες που θα παραχθούν στην Ευρώπη να απορροφηθούν από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βελτιώνονται και η ζήτηση εκεί ενισχύεται. «Η Κίνα και οι χώρες της Ασίας κοιτάζουν προς Ωκεανία και Ευρώπη, ώστε να προμηθευτούν γάλα και γαλακτοκομικά. Φέτος, η Νέα Ζηλανδία θα έχει μειωμένη προσφορά αλλά υπάρχει αρκετή ποσότητα από την Ευρώπη», κατέληξε ο Scanlon.