Κίνδυνος πυρκαγιών από τα παρατημένα χωράφια

-Διαφήμιση-

Πονοκέφαλο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δυτικής Ελλάδας προκαλεί η μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις για καθαρισμό των χωραφιών από ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ήδη, τα πρώτα σημάδια φάνηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Ηλεία, όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία, ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία τόσο των αγροτών όσο και των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση στους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους, ως οφείλουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αγροτών που καθημερινά βρίσκονται στα χωράφια τους για να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, δεδομένου ότι πολλά μέρη της υπαίθρου είναι «πνιγμένα» στα χόρτα κλείνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, περιοχές και δρόμους από τους οποίους θα μπορούσαν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο ελαιοπαραγωγός Νίκος Ζαγαρέλος, που δραστηριοποιείται στην Αμαλιάδα, τρέμουν καθημερινά να μη σημειωθεί κάποια πυρκαγιά σε διπλανά χωράφια, που είναι γεμάτα χόρτα, γιατί θα κινδυνέψει και η δική τους περιουσία. «Υπάρχουν ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων εδώ στην περιοχή, οι οποίοι λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν προχωρούν στον καθαρισμό των εκτάσεών τους. Στην κατάσταση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι εξαιτίας της περσινής κακής χρονιάς στο λάδι δεν φρόντισαν τα ελαιόδεντρά τους, αφήνοντάς τα στην τύχη τους. Όμως, όπως λέει και ο λαός, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα φέτος και μακάρι να βγω ψεύτης», τονίζει στην «ΥΧ», φανερά προβληματισμένος.

Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία από τις περιπολίες που πραγματοποιεί έχει διαπιστώσει τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, έχει προβεί στις απαραίτητες συστάσεις και προς τους δήμους, για να πιέσουν τους ιδιοκτήτες να κόψουν τα χόρτα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Εκτός από τα ξερά χόρτα στην Ηλεία, στην Αιγιαλεία υπάρχει έντονο πρόβλημα και με τα σκουπίδια, τα οποία πιάνουν πολύ εύκολα φωτιά και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες πυρκαγιάς που ξέσπασε σε χωράφι όπου αφήνονται σκουπίδια, δίπλα από τη λίμνη Μουριά στην Ηλεία. Η φωτιά επεκτάθηκε σε διπλανό χωράφι με ξερά χόρτα και καλάμια. Ευτυχώς, και χάρη στην άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά περιορίστηκε πολύ γρήγορα. Η ανησυχία ωστόσο για την κατάσταση που επικρατεί φέτος, δεν μπορεί να περιοριστεί το ίδιο.

-Διαφήμιση-