Κινέζικα παιχνίδια με φέτα – σαμιώτικο κρασί καταγγέλλει η Ελλάδα

Κατασχέσεις «φέτας» προέλευσης Αιγύπτου σε επιχειρήσεις του Πειραιά

Στα δικαστήρια προσφεύγουν ευρωπαϊκές χώρες για τα μαϊμού Κινέζικα ΠΟΠ – ΠΓΕ

 
Στα δικαστήρια πρόκειται να προσφύγουν  8 κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τα 25 μαϊμού εμπορικά σήματα της κινεζικής αγοράς. Πρόκειται για εμπορικά σήματα, που στοχεύουν στην παραπλάνηση των καταναλωτών για ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση – ανάλογα με το προϊόν -πρέπει να κινηθούν και οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς. Χειρότερη είναι η κατάσταση για δυο εμβληματικά μας προϊόντα τη φέτα και το κρασί της Σάμου,  διότι αν δεν απορριφθούν δικαστικά επειδή έχουν πιστοποιηθεί εμπορικά, «οι Κινέζοι κάτοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα είτε να τα παρασκευάζουν εγχωρίως είτε να εισάγουν ομώνυμα παραποιημένα προϊόντα απ΄ όλον τον κόσμο».

Τα παραπάνω αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής (ΔΟΕΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός, Δήμος Παπαδημητρίου, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ,  Σταύρου Καλαφάτη, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Στο έγγραφο σημειώνεται πως η Ελλάδα επικοινώνησε με άλλα 7 κράτη – μέλη και τέθηκε το θέμα της κοινής δικαστικής προσφυγής λόγω του υψηλού κόστους των δικηγορικών αμοιβών στην Κίνα. Υποσχέσεις υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθεί παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα θιγόμενα κράτη – μέλη.

Η ελληνική πλευρά ζητά να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους Κινέζους, αν δεν απορριφθούν τα 25 αυτά εμπορικά σήματα ενώ αναλόγως κινούνται η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αυτών προϊόντων αφορά οίνους και οινοπνευματώδη ποτά ενώ παραποιήσεις αγροτικών προϊόντων αφορούν ελληνική φέτα, ισπανικά ελαιόλαδα, ιταλικό ξίδι κ.ά. Η προθεσμία πάντως για υποβολή  ενστάσεων για τον κατάλογο των 100 γεωγραφικών ενδείξεων των δυο πλευρών έληξε  στις 3 Αυγούστου.

Επιστολή της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα κινέζικα παιχνίδια με τη φέτα και το σαμιώτικο κρασί προηγουμένως είχε καταγγείλει  με επιστολή της η Ελλάδα προς τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά να εξεταστεί η συμβατότητα των κριτηρίων καταχώρησης εμπορικών σημάτων στον οικείο κινεζικό οργανισμό (AQSIQ) με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ειδικότερα με την Πολυμερή Συμφωνία του ΠΟΕ για τα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η  ελληνική πλευρά επισημαίνει πως εξαιτίας της μη ευέλικτης κινεζικής στάσης και της σπουδής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, προκύπτει η ανάγκη προσφυγής των θιγόμενων παραγωγών – εξαγωγέων.

Ειδικότερα, μόνο 6 ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο προστατευόμενων προϊόντων στη συμφωνία με την Κίνα,  από τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα, που προστατεύονται στη συμφωνία ΕΕ- Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενώ κατά το 2ο στάδιο υλοποίησης της συμφωνίας, αναμένεται να προστατευθούν άλλες 10 ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις.

Επισημαίνεται πως ήδη από το Μάρτιο του 2013, κατά τον 6ο γύρο διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε η αναγνώριση συνολικά 262 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων σε δυο στάδια: συνοπτικός κατάλογος 100 ευρωπαϊκών ΠΟΠ και 162 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις θα συμπεριληφθούν σταδιακά σε διάρκεια 4 ετών, ώστε να μη δημιουργηθεί διοικητική ασφυξία και στις κινεζικές Αρχές από τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων.

«Στον ως άνω αρχικό κατάλογο των 100 ευρωπαϊκών ΠΟΠ περιλαμβάνονταν μόνο 4 ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις (φέτα, ούζο, κρασί Σάμος, ελαιόλαδο Σητεία)», τονίζεται στο έγγραφο αλλά μετά τον 9ο γύρο διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 2014, προστέθηκαν άλλες δυο και έγιναν 6, δηλαδή ελιά Καλαμάτας και Μαστίχα Χίου», σημειώνεται στο κείμενο.

«Στον κατάλογο των 162 ευρωπαϊκών ΠΟΠ/ ΠΓΕ που κοινοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες, όπως αναφέραμε και ανωτέρω, θα τύχουν προστασίας κατά το 2ο στάδιο, μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας περιλαμβάνονται 10 ελληνικές Γεωγραφικές Ενδείξεις. Η υπηρεσία μας σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη συμπερίληψη 5 επιπλέον ελληνικών ΠΟΠ, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικά δυναμική πορεία (Κρόκος Κοζάνης, Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα, Ελαιόλαδο Λυγουριό Ασκληπιείου, Οίνος Νάουσα και Οίνος Σαντορίνης)», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημειώνει πως «κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η εξεύρεση λύσης σχετικώς με ορισμένες αμφισβητούμενες ευρωπαϊκά ΠΟΠ τα οποία έχουν καταχωρισθεί ως εμπορικά σήματα στην κινεζική αγορά. Μεταξύ των, εν λόγω γεωγραφικών ενδείξεων, συμπεριλαμβάνονται η φέτα και το κρασί Σάμος. Συνολικά έχουν καταχωρισθεί 25 εμπορικά σήματα ομώνυμα (παραποιήσεις) αντίστοιχων ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων. Κατά τον 11ο γύρο των διαπραγματεύσεων , ο οποίος πραγματοποιήθηκε την 27η Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες η κινεζική πλευρά αποδέχτηκε μεν να αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά ΠΟΠ με βάση ένα ιδιότυπο σύστημα ενώ αρνείται απόλυτα να προβεί σε ακύρωση των, ως άνω, κακόπιστων εμπορικών σημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω 25 κινεζικά εμπορικά σήματα παραποιούν ΠΟΠ/ΠΓΕ 8 κρατών μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας και Πορτογαλίας)».