Κυνήγι άγριας τρούφας: Εκπαίδευση τρουφόσκυλων και μεταποίηση προϊόντων για υπεραξία

«Οι εκπαιδευμένοι ουρανίσκοι διακρίνουν την ποιότητα έναντι της μαζικής παραγωγής.»

Τρουφόσκυλα

Πριν από 10 χρόνια, ο Γιώργος Σεργιανίδης, αγρότης από τη Ροδόπη, επέλεξε να στραφεί στην καλλιέργεια τρούφας, του διάσημου μανιταριού με το εξαιρετικό άρωμα που Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί εμπορεύονται εδώ και 200 χρόνια. Σε δικό του κτήμα προχώρησε σε αναλύσεις, επέλεξε ποικιλία τρούφας και την φύτεψε.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι τρούφες έχουν απαιτήσεις από το έδαφος που τις φιλοξενεί. Για την καλλιέργεια, εξετάζονται μια σειρά δεδομένων όπως το υψόμετρο του εδάφους, η έκθεση στον ήλιο, η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η χλωρίδα της περιοχής. «Η καλλιέργεια είναι εννέα χρόνων και χρειάζονται συνολικά 15 έτη. Αφήνουμε τις τρούφες που έχει μέσα να σαπίσουν, για να μολύνουν και το υπόλοιπο ριζικό σύστημα» εξηγεί. Τον 15ο περίπου χρόνο φτάνει σε πολύ αξιόλογα επίπεδα. Μέχρι να πετύχει το χωράφι καλές αποδόσεις, ο κ. Σεργιανίδης συλλέγει αυτοφυή τρούφα από την ορεινή Ροδόπη. Τονίζει ότι δεν πρέπει κάποιος να πιστέψει όσα λέγονται, ότι σε διάστημα 3- 4 ετών μπορεί να πάρει ο παραγωγός τρούφα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η επιλογή να είναι συνειδητή.

Τρουφόσκυλα

Στο κυνήγι της άγριας τρούφας έχει πολύτιμους αρωγούς ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά από τον ίδιο, τα λεγόμενα τρουφόσκυλα. «Έχω εκπαιδεύσει πάνω από 50 σκυλιά», μας λέει. Προϋπόθεση δεν είναι η ράτσα αλλά ο χαρακτήρας του κουταβιού, τον οποίο ο ίδιος διακρίνει πραγματοποιώντας συγκεκριμένα τεστ. Ο κ. Σεργιανίδης προχώρησε και στο επόμενο βήμα, επιλέγοντας  να ασχοληθεί με τη μεταποίηση προϊόντων με βάση την τρούφα, για να μπορεί να βρει αγορές, «καθώς δεν πωλείται  φρέσκια. Μεταποιώ τις δικές μου τρούφες και παίρνω την υπεραξία». Τα παραγόμενα προϊόντα είναι χυλοπίτες με άρωμα τρούφας, τρούφα σε βιολογικό λάδι, φέτες φρέσκιας τρούφας σε παρθένο ελαιόλαδο, λάδι με άρωμα τρούφας, ανθός αλατιού με άρωμα τρούφας κ.ά.

troufaΟι εκπαιδευμένοι ουρανίσκοι διακρίνουν την ποιότητα έναντι της μαζικής παραγωγής. Επ’ αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2013, σε απαντητική επιστολή του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», αναφέρεται ότι ο κ. Σεργιανίδης εντόπισε «πολύτιμη λευκή τρούφα» σε υψόμετρο 700 μ. «Απαντάται στην Ιταλία και σε γειτονικές σε αυτή χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται ως είδος με μεγάλη γαστρονομική και εμπορική αξία».