Κινητοποίηση αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας – “Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην παραγωγή”

Δίπλα στις κατεστραμμένες καλλιέργειες, στον Παλαμά Καρδίτσας, στον περιφερειακό προς Μάρκο, παρέταξαν τρακτέρ συμβολικά οι αγρότες διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) μετά από σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά. Ζημιές υπήρξαν και σε άλλες περιοχές, όπως αυτή των Σοφάδων, αλλά επιλέχθηκε ως μέρος της κινητοποίησης ο συγκεκριμένος δήμος αφού ήταν η τρίτη φορά, μετά τον Ιανό, που επλήγη από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες συνοδευόμενες από δυνατό αέρα και χαλαζόπτωση.
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων της Καρδίτσας που στηρίζουν τον αγώνα τον αγροτών και ζητούν αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Χαιρετισμό δε απεύθυνε εκ μέρους τους ο πρόεδρος του σωματείου των ιδιωτικών υπαλλήλων κ. Στέλιος Σαριδάκης, ενώ μίλησε και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Τσιούτρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν, ενώ η παραγωγή ήταν σχεδόν έτοιμη, ο ΕΛΓΑ και κυβέρνηση να μην ασχολούνται με την αποζημίωση των αγροτών στο 100%. Θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ανέφερε, ενώ θα πρέπει να προσληφθεί και προσωπικό ώστε εγκαίρως να γίνουν οι εκτιμήσεις.


Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες χόρτασαν από ψέματα και παχιές κουβέντες. Χαρακτήρισε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ “έκτρωμα”, αφού δεν αποζημιώνει ούτε στο 100% της ζημιάς ούτε στο 100% της παραγωγής. Οι ενστάσεις των αγροτών που έγιναν από τον Γενάρη για τον “Ιανό” δεν εξετάστηκαν ακόμα. Αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή που προκλήθηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος σε 70.000 στρέμματα αλλά και σε εγκαταστάσεις, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα εκτιμήσεις.

 “Και οι εκτιμητές που πέρασαν σε αυτά τα κατεστραμμένα χωράφια με βαμβάκι, έλεγαν στους αγρότες να τα καλλιεργήσουν αλλιώς δε θα πάρουν αποζημιώσεις. Δηλαδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ υποχρεώνει τον αγρότη να κάνει περισσότερα έξοδα μόνο και μόνο για να μην πληρώσει ο Οργανισμός. Δεν τους ενδιαφέρει να αποζημιώνουν στο 100%, να αποζημιώνουν στη ζημιά που έπαθε. Αυτό που τους καίει, και είναι κεντρική πολιτική κατεύθυνση, είναι να μην πληρώσει τον ΕΛΓΑ“.

Η Ομοσπονδία είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Δούκα να παραστεί στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, κάτι που δεν έγινε, με τον κ. Τζέλλα να ισχυρίζεται: “Ο κ. Δούκας δεν ήρθε σήμερα εδώ γιατί εδώ ψέματα δεν μπορεί να πει, υπάρχει αντίλογος, τα λέει μόνος του για όποιον θέλει να τον πιστεύει. Τι είχε πει; Ότι δεν έχει ο ΕΛΓΑ χρήματα. Εμείς όμως πρέπει να ζήσουμε. Θα πρέπει το κράτος να φροντίσει να δώσει κονδύλια στον ΕΛΓΑ. Λένε ότι θα αποζημιωθούμε άμεσα. Ο κανονισμός όμως του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι πρώτα οι αγρότες θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά όλα αυτά είναι ψέματα, είναι στάχτη στα μάτια μας για να μην κινητοποιηθούμε“. Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ ανέφερε ότι δε φταίνε οι αγρότες για τις ζημιές, ούτε για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος όσοι έχουν την ευθύνη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει και ο ΕΛΓΑ να εκσυγχρονιστεί σε μέσα σε ό,τι αφορά την αντιχαλαζική προστασία.

Στέλνουμε μήνυμα σήμερα προς την κυβέρνηση ότι δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει, αυτό που μας αρμόζει. Είμαστε φορολογούμενοι, Έλληνες πολίτες, είμαστε άνθρωποι που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χωράφια μας“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας. Πέραν του αιτήματος της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο κ. Τζέλλας αναφέρθηκε στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και αρδευτικά που πρέπει να γίνουν. Τέλος αναφέρθηκε και στο αγροτικό πετρέλαιο θυμίζοντας ότι πέρασαν δυο χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Λάρισα μίλησε για αγροτικό πετρέλαιο. “Πότε; θα το αφήσει για τις επόμενες εκλογές; Να τάζει προεκλογικά ο καθένας ό,τι θέλει;“, είπε ο κ. Τζέλλας και κατέληξε απευθυνόμενος στους αγρότες λέγοντας:

Να είστε κοντά στους αγροτικούς συλλόγους και στην Ομοσπονδία. Και να ξέρετε ότι με αγώνα ότι θα κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν. Δεν ζητάμε χάρες. Διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην παραγωγή“.

Πηγή: ertnews.gr