«Kλειστόν μέχρι νεωτέρας» για τα νωπά και ευαλλοίωτα

Στοπ στις καταχωρίσεις τιμολογίων, αλλά και στα πρόστιμα μέχρι να αναβαθμιστεί η πλατφόρμα

Tη γνωστή ιστορία με το γεφύρι της Άρτας αρχίζει να θυμίζει πλέον η υπόθεση της πλατφόρμας για την εξόφληση των τιμολογίων νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών από την έκδοσή τους.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από την προηγούμενη κυβέρνηση και ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις στις προθεσμίες για την καταχώριση των παραστατικών και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, το μέτρο μπαίνει στον πάγο… μέχρι νεωτέρας.

Για την ακρίβεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της πλατφόρμας και μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες θα έχουν στόχο να καταστήσουν τον όλο μηχανισμό απλούστερο, λιγότερο γραφειοκρατικό και, εντέλει, πιο λειτουργικό.

Το πότε θα γίνει αυτό παραμένει άγνωστο προσώρας. Σύμφωνα, πάντως, με σχετική διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον ν. 4633/2019 του υπουργείου Υγείας (δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 16 Οκτωβρίου 2019) το σήμα για την επανεκκίνηση της όλης διαδικασίας θα δώσει ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού πρώτα διαπιστώσει και εγκρίνει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της πλατφόρμας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Άρθρο 42 του παραπάνω νόμου, «με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαπιστώνεται η ολοκλήρωση της ανάπτυξης της ψηφιακής υπηρεσίας και καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης πλήρους λειτουργίας αυτής». Σύμφωνα, δε, με την Παρ. 2 του ίδιου άρθρου, η επιβολή των κυρώσεων, όπως στο Άρθρο 4 του -αρχικού- ν. 4492/2017, «αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης πλήρους λειτουργίας της ψηφιακής υπηρεσίας διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων του άρθρου 3 αυτού».

Επιβεβαίωση της «ΥΧ»

Η «ΥΧ», με σχετικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί λίγο πριν εκπνεύσει και η τελευταία παράταση της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, είχε προαναγγείλει ότι στα σχέδια του υπουργείου ήταν να δώσει νέα παράταση στην επιβολή των προστίμων και, παράλληλα, να επανεξετάσει το μέτρο, προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία από πηγές της πλατείας Βάθη, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, από τα περίπου 90.000 τιμολόγια που είχαν καταχωριστεί, μόλις 80 (δηλαδή λιγότερα από 1 στα 1.000) είχαν σημανθεί ως μη εξοφλημένα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος των 60 ημερών.

Τα νούμερα αυτά φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν όσους προέβλεπαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών που πέφτουν «θύματα» καθυστερήσεων πληρωμών διστάζουν ή αποφεύγουν να καταγγείλουν το γεγονός μέσω της πλατφόρμας υπό τον φόβο των αντιποίνων των αγοραστών-πελατών τους.

Πιο ευέλικτη η διαδικασία

Αποτρεπτικά φαίνεται ότι λειτουργούν και ορισμένες «αρτηριοσκληρωτικές», όπως έχουν χαρακτηριστεί από λογιστές, αλλά ακόμα και από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, προβλέψεις του νόμου, οι οποίες τώρα βαίνουν προς αναθεώρηση. Για παράδειγμα, σήμερα ο νόμος επιτρέπει σε έναν παραγωγό να καταχωρίσει (σ.σ. όσο τουλάχιστον ήταν σε λειτουργία η πλατφόρμα) δίχως πρόστιμο το τιμολόγιο εντός 25 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης και με πρόστιμο 5% επί της αξίας του -για καθυστερημένη υποβολή- από την 26η μέχρι την 50ή μέρα. Όμως, από την 51η ημέρα και μετά δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης των καταχωρισμένων στοιχείων και ο αγρότης θα πρέπει να επαναλάβει την όλη διαδικασία από την αρχή ή να ξαναμπεί στο σύστημα από την 61η μέρα και μετά (μέχρι την 70ή), ώστε να σημάνει το τιμολόγιο ως μη εξοφλημένο.

Όπως είχε γράψει η «ΥΧ», στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης του τιμολογίου ακόμα και μετά τις 60 μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να θεσπιστεί κι ένα κατώτατο όριο αξίας τιμολογίου, προκειμένου οι παραγωγοί να μην μπαίνουν στη διαδικασία υποβολής για παραστατικά που αφορούν πολύ μικρά ποσά.