Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ «πρώην» και «νυν» στο ΥΠΑΑΤ για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η πρόσφατη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Λακωνία, περί ενός πακέτου για την στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, αφού οδήγησε σε ανταλλαγή σειράς εγγράφων και δηλώσεων μεταξύ της νυν και πρώην ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Η δήλωση αφορούσε σε ένα πακέτο στήριξης περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό τη στήριξη ελαιοπαραγωγών για τις καταστροφές της περιόδου 2018/2019.

Το ιστορικό

Το αίτημα της χώρας είχε υποβληθεί εγγράφως από τον πρώην υπουργό ΑΑΤ, Σταύρο Αραχωβίτη, στις 8 Μαΐου 2019. Με επιστολή του στον τότε Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ζητούσε «τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, υπό τη μορφή εφάπαξ χρηματοδότησης» για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, με επιχείρημα την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην καλλιέργεια και οδήγησε σε σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Το θέμα συζητήθηκε ξανά στις 17 Ιουνίου κατά την συνάντηση των δύο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Χόγκαν δεσμεύτηκε να εξετάσει και να παρουσιάσει προτάσεις, κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες της ΕΕ, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ στις 18 Ιουνίου.

Η απάντηση του κ. Χόγκαν ήρθε εγγράφως στις 24 Ιουλίου, αφού πλέον είχαν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης. Στην επιστολή, απαριθμούσε τις δυνατότητες που παρέχονται στη χώρα, όμως δεν αναφερόταν στη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης που αιτούνταν ο Έλληνας υπουργός.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Χόγκαν εντάσσει α) το ενδεχόμενο τροποποίησης του πλαισίου της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της χώρας, αυξάνοντας τη στήριξη στον τομέα, β) τα de minimis, γ) τις ενισχύσεις για αποκατάσταση ζημιών που προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 702/2014, δ) τις ενισχύσεις για διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων, ε) τα προγράμματα προώθησης και στ) την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη υπέρ του τομέα στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων, καθώς και το ενδεχόμενο να εξεταστούν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καλλιέργειας ή τη βελτίωση της ποιότητας.

«Τσίπρας και Αραχωβίτης εμπαίζουν τους παραγωγούς»

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «εμπαιγμό και κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών» από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφορικά με την εξασφάλιση 60 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αποζημίωση των πληγέντων.

Ο ίδιος, μάλιστα, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των δύο παραπάνω επιστολών, υποστηρίζοντας πως από αυτές προκύπτει ότι τα μέτρα που δεσμεύτηκε να προτείνει ο κ. Χόγκαν, ήταν «υπό τη μορφή μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ουδόλως υπό τη μορφή μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

«Η απάντηση Χόγκαν μας δικαιώνει πανηγυρικά»

«Η απάντηση του κ. Χόγκαν δικαιώνει πανηγυρικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επαληθεύει τα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός», υπογραμμίζει ο κ. Αραχωβίτης σε δελτίο Τύπου, αναφέροντας ότι η νυν ηγεσία ομολογεί ότι δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω για τους ελαιοπαραγωγούς, δήλωση που επανέλαβε και στην επικοινωνία με την «ΥΧ».

«Εάν ήμασταν κυβέρνηση, με βάση την επιστολή Χόγκαν, θα είχαμε δώσει 110 εκατ. ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς» σχολίασε ο πρώην υπουργός στην «ΥΧ». Όπως υποστήριξε, το έγγραφο «μας έλυνε τα χέρια, παρέχοντας έναν συνδυασμό λύσεων, που δεν κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις», αφού η κυβέρνηση είχε διαθέσιμα στις 5 Ιουλίου 70 εκατ. από de minimis και θα διέθετε τα 50 στους ελαιοπαραγωγούς, ενώ αναζητούσε νόμιμο τρόπο για την εξεύρεση των υπολοίπων 60 εκατ, ο οποίος ουσιαστικά και ήρθε, κατά τον ίδιο, μέσω της επιστολής του επιτρόπου.

Ωστόσο, πριν από το τέλος της ημέρας, με νέο δελτίο Τύπου ο κ. Βορίδης επανήλθε, ρωτώντας γιατί δεν αναφέρει κάτι ο κ. Αραχωβίτης στην ανακοίνωσή που εξέδωσε γι’ αυτά τα 60 εκατ. ευρώ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020