Κλιμάκωση των αγροτικών διαδηλώσεων στην Ινδία

Στους δρόμους της Ινδίας ξεχύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιοι αγρότες που διαμαρτύρονται για τρεις νέους νόμους οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, θα περιορίσουν τα έσοδά τους και θα ωφελήσουν τις μεγάλες εταιρείες, καταβαραθρώνοντας τις τιμές των φυτικών προϊόντων.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τα κεντρικά οδικά δίκτυα στις πολιτείες Παντζάμπ και Χαρυάνα, απορρίπτοντας την πρόταση της ινδικής κυβέρνησης που τους κάλεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ζητώντας αντ’ αυτού την άμεση απόσυρση των νόμων.

Νωρίτερα, η απόπειρα των αγροτών να εισέλθουν στο Νέο Δελχί είχε οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση και συμπλοκές με την αστυνομία, η οποία ανέκοψε βίαια την πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα της χώρας. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το νέο νομικό καθεστώς θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει να αγοράζει σιτηρά σε εγγυημένες τιμές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση των πρώτων από εταιρείες τροφίμων που θα επιχειρήσουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ινδίας αναφέρει ότι η νομοθεσία ολοκληρώνει μια απαραίτητη γεωργική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στους αγρότες να εμπορεύονται ελεύθερα τα προϊόντα τους και να ενισχύουν την παραγωγή μέσω
ιδιωτικών επενδύσεων.