Κλιματική αλλαγή: Οι ακρίδες απειλούν τις δυτικές ΗΠΑ

Η ξηρασία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες έχει στεγνώσει τις πλωτές υδάτινες κοίτες, έχει συντελέσει στο ξέσπασμα πυρκαγιών και έχει αφήσει τους αγρότες χωρίς αποθέματα νερού. Και μέσα σ’ όλα αυτά, η πολιτεία της Μοντάνα βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με τεράστια σμήνη ακρίδων.

 

Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει τη μεγαλύτερη ίσως εκστρατεία που έχει γίνει από το 1980 και μετά, για την καταπολέμηση των ακρίδων, με τους κτηνοτρόφους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις σοδειές και τα σπαρτά τους.

Στην Κομητεία Φίλιπς, στην κεντρική Μοντάνα, σε απόσταση πάνω από 80 χλμ. από την κοντινότερη πόλη, ο Φρανκ Βίντερικ δήλωσε στο Associated Press ότι μεγάλος αριθμός ακρίδων έχει κάνει την εμφάνισή του στα λιβάδια που περιστοιχίζουν το ράντζο του και ήδη έχουν αρχίσει να απογυμνώνουν τα δέντρα που βρίσκονται γύρω από το σπίτι τους.

«Είναι παντού. Ξηρασία και ακρίδες πάνε “πακέτο” και σαρώνουν πλέον τα πάντα», δήλωσε ο Βίντερικ.

 

Οι ακρίδες αναπτύσσονται σε θερμές και ξηρές συνθήκες και οι πληθυσμοί τους είναι ήδη αυξημένοι από πέρυσι, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα ακόμη μεγαλύτερο ξέσπασμα το 2021. Τέτοιες εξάρσεις ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένες καθώς η κλιματική αλλάζει τη συχνότητα και το ύψος των βροχοπτώσεων, όπως λένε οι επιστήμονες.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την οικονομική ζημία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα αεροψεκασμούς με το εντομοκτόνο diflubenzuron, με σκοπό να εξοντωθούν οι νύμφες των ακρίδων, προτού εξελιχθούν σε ενήλικα έντομα. Υπολογίζεται ότι πάνω 7.700 τετραγωνικά χλμ. στη Μοντάνα θα ψεκαστούν, μια έκταση που ισοδυναμεί περίπου στο διπλάσιο της πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου ανέφεραν πως περίμεναν φέτος τη νέα εισβολή, καθώς μια έρευνα ανακάλυψε πυκνές συγκεντρώσεις ενήλικων ακρίδων σε μια έκταση περίπου 141.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις δυτικές ΗΠΑ.

Ο «χάρτης επικινδυνότητας» των ακρίδων έδειξε πυκνότητες περίπου 15 εντόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε μεγάλες περιοχές όπως η Μοντάνα, το Όρεγκον και τμήματα του Άινταχο, της Αριζόνα, του Κολοράντο και της Νεμπράσκα.

Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άφηνε το πρόβλημα άλυτο, αυτό θα συνεπαγόταν άμεσα ανυπολόγιστες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και παράλληλα ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές των κρεάτων και αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο, οι εκτεταμένοι αεροψεκασμοί έχουν σημάνει συναγερμό στους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μαζί με τις ακρίδες θα θανατωθούν και χιλιάδες ακόμη έντομα, μεταξύ των οποίων αράχνες και άλλοι κυνηγοί ακρίδων, όπως είναι η πεταλούδα μονάρχης.

Υπό το πρίσμα αυτό, η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους περιβαλλοντολόγους μοιάζει αναπόφευκτη, ωστόσο το ζήτημα είναι πως ένα ξέσπασμα των ακρίδων θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες.

Πηγή: naftemporiki.gr