Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «διώχνει» τις ελιές

Αλλαγές στους κύκλους συγκομιδής και προσανατολισμός σε νέες καλλιέργειες λόγω αυξημένων ξηρασιών

klimatiki-allagi-dioxnei-elies

Τους ειδικούς που κάνουν λόγο για παγιωμένη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, επιβεβαιώνει το σκηνικό των αυξανόμενων ξηρασιών στην Ισπανία. Επί του παρόντος, οι νέες κλιματικές συνθήκες στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου έχουν επηρεάσει τις γεωργικές αποδόσεις από 32% έως 39%.

Ένα από τα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της Ισπανίας, είναι η αύξηση της διάβρωσης του εδάφους και η απώλεια της ποιότητάς του, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι κύκλοι ξηρασίας γίνονται όλο και πιο συχνοί. Σε πολλές περιοχές με μονοκαλλιέργειες, που αποτελούνται κυρίως από ελιές, αμπέλια και φρούτα, κατά μέσο όρο χάνονται περίπου 1,3 τόνοι εδάφους ανά στρέμμα, αν και στην περίπτωση των ποωδών καλλιεργειών η απώλεια μπορεί να ανέλθει στους 3 τόνους.

Οι δυσμενείς συνθήκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, αναγκάζουν τους παραγωγούς να αλλάξουν τις συνήθειες σποράς και συγκομιδής, πάντα ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας, επισπεύδοντας τα προγράμματα παραγωγής τους ή επενδύοντας σε ποικιλίες σύντομου κύκλου για να μπορέσουν να συγκομίσουν δύο φορές.

Διαβάστε ακόμη: Η καλλιέργεια της ελιάς σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής

Παρότι το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Mapama) της Ισπανίας δεν έχει ακόμη συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία επί του ζητήματος, οι ερευνητές ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την εξεύρεση νέων ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και αμπελώνων σε μεγάλα υψόμετρα. Σε ορισμένες περιοχές της κοιλάδας του Γκουανταλκιβίρ, όπου οι καιρικές προβλέψεις δείχνουν αύξηση των θερμοκρασιών τα επόμενα χρόνια, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των ελαιοδέντρων με εσπεριδοειδή, που δεν χρειάζονται τόσο ψυχρές συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή δίνει νέα βαρύτητα σε γνωστές μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία έχει αναπτύξει εκθέσεις αξιολόγησης, που περιγράφουν το απότοκο της κλιματικής αλλαγής. Όμως και άλλα έργα, όπως το πρόγραμμα Life Agri Adapt, έχουν εξηγήσει τις επιπτώσεις για την Ευρώπη, και ειδικά για τις μεσογειακές γεωργικές περιοχές, οι οποίες θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τις αυξημένες θερμοκρασίες και τη μείωση των βροχοπτώσεων, που μάλιστα θα είναι κυρίως καταρρακτώδεις ή υπό τη μορφή χαλαζιού.