Για «απίστευτα υψηλές» θερμοκρασίες έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς ο πλανήτης μας οδεύει προς την υπέρβαση του ορίου αναφοράς για την αύξηση της θερμοκρασίας.

Είμαστε πλέον «αρκετά κοντά» στο να φτάσουμε το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, δηλαδή 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του «Copernicus» (C3S). «Ο μέσος όρος θερμοκρασίας του Σεπτεμβρίου βρίσκεται μισό βαθμό πάνω από τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, που ήταν το 2020. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Είναι η μεγαλύτερη ανωμαλία που έχουμε δει ποτέ για οποιονδήποτε μήνα στα αρχεία μας» τόνισε ο ίδιος.

Ο ειδικός εξήγησε ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε τον +1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. «Αν δεν είναι φέτος, μπορεί να είναι του χρόνου. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, όχι μόνο εγώ προσωπικά στην επαγγελματική μου εμπειρία, αλλά και στα πρόσφατα χρονικά, και ίσως κατά πάσα πιθανότητα στην ιστορία μας ως ανθρώπινα όντα σε αυτόν τον πλανήτη», είπε, κλείνοντας με μια προειδοποίηση:

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί σε δέκα χρόνια από τώρα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ».