Κλιματική αλλαγή: Στα πρόθυρα της πείνας πάνω από 320 εκατ. άνθρωποι μέχρι το 2030

Περισσότεροι από 320 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα μπορούσαν να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας έως το 2030 λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί η φιλανθρωπική οργάνωση World Vision. Η σχετική έκθεση του φορέα εμβαθύνει στις καταστροφικές επιπτώσεις των μακροχρόνιων ελλείψεων τροφίμων, που επιδεινώνονται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η μελέτη αναφέρει ότι 928 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν «σοβαρή» επισιτιστική ανασφάλεια το 2020, με περισσότερο από το 1/4 των παιδιών στον κόσμο να πλήττονται από υποσιτισμό. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών –πάνω από 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως– συνδέονται με τον υποσιτισμό.

Στο μεταξύ, περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως διατρέχει αυξανόμενο κίνδυνο πείνας τα επόμενα χρόνια. Τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, οδηγούν σε κύκλους ξηρασίας και πλημμυρών που παρεμποδίζουν την αγροτική δραστηριότητα.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τις κοινότητες που είναι πολύ φτωχές για ναπαρέχουν εναλλακτικές πηγές τροφής μετά από αποτυχίες των καλλιεργειών. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η έλλειψη υγιεινών τροφίμων μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, οδηγώντας σε καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα τους, αλλά και το μέλλον ολόκληρων κοινοτήτων.

Η οργάνωση ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην απειλή για τα τρόφιμα και τη γεωργία στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μιλώντας σε πάνελ της World Vision στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26), ο Nick Dyer, ειδικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόληψη του λιμού, επιβεβαίωσε το πρόβλημα.

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για αυτό» τόνισε, επισημαίνοντας: «Έχω δει μερικές από τις βαρύτατες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα ασταθές κλίμα στην πρόσβαση μιας κοινότητας σε άφθονα θρεπτικά τρόφιμα».