Κλιματική αλλαγή: Χρειάζεται Γεωργία – Κτηνοτροφία ν΄ αλλάξουν ενεργειακό σχεδιασμό

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για την καινοτομία σε γεωργία, κτηνοτροφία και περιβάλλον» από την ΠΚΜ

Σταυρόλεξο με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση, από τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος,  την ασφάλεια και το ενιαίο σύστημα δικτύου, ώστε να μην υπάρχουν ενεργειακές διακυμάνσεις, φέρνουν τα επίσημα κείμενα, που έχει υπογράψει και η χώρα μας για την Κλιματική Αλλαγή. Τα κείμενα αυτά έχουν επικυρώσει περί τις 170 χώρες και επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα  αγροτικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Κατερίνας Ιγγλέζη, ο εθνικός σχεδιασμός στο εξής θα γίνει με δυο παραμέτρους, την περιβαλλοντική αειφορία και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι αλλαγές αυτές, όπως ειπώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχουν άμεσες συνέπειες και σε Γεωργία και κυρίως στην Κτηνοτροφία αλλά και στη Δασοπονία και τις μεταφορές αγροτικών προϊόντων, διότι θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές για την αύξηση των βιοκαυσίμων, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ιδίως για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Σήμερα η χώρα μας πάσχει και από ενεργειακή φτώχεια, όπως επισημάνθηκε από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, επομένως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι και η μείωση του κόστους ενέργειας για αγροτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής φέρνει έτσι αλλαγές το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τη δεκαετία 2030, και στο κομμάτι των επενδύσεων, ενώ η Γεωργία και η Κτηνοτροφία πρέπει ν΄ ανταποκριθούν μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Γεωργία, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεισφέρει περίπου 8,5%, στο γενικότερο πρόβλημα, χωρίς να εντάσσονται σ΄ αυτό δασοπονία – αλιεία – βιομηχανία – μεταφορές.