Κλημεντίνη: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την αγορά για ζήτηση και τιμές

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα εμπορικά δείγματα για την Κλημεντίνη, η συγκομιδή της οποίας ακόμη κινείται υποτονικά. Οι κοπές είναι ελάχιστες και επιλεκτικές, σε κτήματα που οι καρποί είναι κάπως πιο «προχωρημένοι», όπως λένε οι αγρότες, δηλαδή με επαρκή χρωματισμό και ωρίμανση, ώστε να περάσουν την ορθή διαδικασία του αποπρασινισμού χωρίς… παρατράγουδα.

Οι κοπές θα ξεκινήσουν εντατικά μετά τις 10 Νοεμβρίου, ένεκα οψιμότητας φέτος στις περισσότερες κύριες περιοχές της καλλιέργειας, ωστόσο τα μηνύματα από την αγορά αποτυπώνουν αυξημένη ζήτηση, δημιουργώντας προσδοκίες για μία αποδοτική χρονιά και για το εισόδημα των παραγωγών.

Στην Αργολίδα, όπου η παραγωγή Κλημεντίνης είναι μειωμένη κατά 30%-40% λόγω του καύσωνα του προηγούμενου Μάη, οι εσπεριδοκαλλιεργητές παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την εξέλιξη της ωρίμανσης στους οπωρώνες τους. Αυτές τις μέρες, τα πρώτα συσκευαστήρια που παραλαμβάνουν κόβουν «ψαχτά» ποσότητες που είναι ώριμες για αποπρασινισμό.

Όπως μας είπε η Άννα Λαμπάδα, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βρουστίου, τη Δευτέρα έδιναν τιμή εξαγωγής στα 55-58 λεπτά (μεικτά), έναντι 45-47 λεπτών πέρσι στο αντίστοιχο στάδιο της συγκομιδής. «Περιμένουμε ούτως ή άλλως μια καλή χρονιά εμπορικά και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα κρατηθεί η τιμή σε καλά επίπεδα, με βάση τη ζήτηση που φαίνεται να διαμορφώνεται», σχολίασε η ίδια.

Πληρώνονται τα καλά μεγέθη του Μεσολογγίου

Κατά δέκα ημέρες πιο όψιμη είναι η Κλημεντίνη και στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον Απόστολο Ευθυμίου, πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου. Όπως ανέφερε, ακόμη δεν γίνονται εμπορικές πράξεις γενικευμένα, ενώ μετά τις 2 Νοεμβρίου εκτιμά ότι θα γίνουν πιο εντατικές οι κοπές.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεκτικές κοπές που πραγματοποιούνται πληρώνονται αυτές τις μέρες στα 35 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, μας είπε ο κ. Ευθυμίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί φέτος να έχουμε μικρότερη παραγωγή, αλλά πολύ καλύτερα μεγέθη, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της αγοράς. Είναι αλήθεια ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε πέρσι για τα εσπεριδοειδή και το εισόδημα που άφησε η σεζόν στους παραγωγούς, τους επέτρεψε να φροντίσουν καλύτερα τα κτήματά τους».

Μια χρονιά ικανοποιητική παραγωγικά, όσον αφορά τόσο τις ποσότητες, όσο και τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά των καρπών, είναι σε θέση να διακρίνουν παραγωγοί της Θεσπρωτίας, μια ανάσα πριν από την έναρξη της εντατικής συγκομιδής.

Οι κοπές είναι πολύ σποραδικές ακόμη, χωρίς να υπάρχει κάτι «χειροπιαστό» για τις τιμές, μας είπε ο καλλιεργητής Βαγγέλης Σωτηράκης, τονίζοντας, πάντως, πως «η αγορά διαμηνύει ζωηρό ενδιαφέρον για την Κλημεντίνη και έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε μια καλή εμπορική χρονιά, με υψηλότερες τιμές από πέρσι, όταν η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 32-33 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση φέτος φαίνεται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από την Ισπανία και την Ιταλία, γεγονός το οποίο δημιουργεί αυξημένες προϋποθέσεις για καλύτερη τοποθέτηση της ελληνικής παραγωγής στις αγορές».