Κλινική μελέτη σε άλογα και αποτίμηση της επίδρασης μείγματος ελαιολάδου με οριγανέλαιο, με σκοπό την ανάπτυξη νέου καινοτόμου προϊόντος για κατανάλωση από ανθρώπους, ίππους αγώνων και ζώα συντροφιάς

του Γεώργιου Ζακυνθινού, καθηγητή Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πρόγραμμα διερεύνησης της επίδρασης στα κοιλιακά άλγη μειγμάτων προϊόντων ελαιολάδου με αιθέρια έλαια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών Tροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ και της δράσης «Κουπόνια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, με τη φροντίδα του ομίλου και ιδιαίτερα του Νίκου Δρούγα.

Η αφορμή και το κίνητρο

Έρευνες του ιδρύματος Morris για τα ζώα, από το 1986, αναφέρουν πως κύρια αιτία θανάτου αλόγων αγώνων είναι το κολικό (κοιλιακό) άλγος. Τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για την ασθένεια είναι αδύνατον να αξιολογηθούν πλήρως, αφού εμπλέκονται και το κόστος θεραπείας και ο χαμένος χρόνος από αγώνες.

Υπήρχαν χρονιές όπου η βιομηχανία ασφαλειών ιπποειδών στις ΗΠΑ μόνο, κατέβαλε περισσότερα από 16 εκατ. δολάρια για αξιώσεις που σχετίζονται άμεσα με τους κολικούς. Οι κολικοί, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μητσόπουλο, εξειδικευμένο ιππίατρο, μπορεί να οφείλονται σε ασθένειες του εντερικού σωλήνα, σε λοιμώξεις σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στο ουρογεννητικό και τις αναπνευστικές οδούς, καθώς και στην εγκυμοσύνη.

Η κυρίαρχη όμως αιτία κολικών σχετίζεται με τη διατροφή των ζώων. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να διευκολύνουν την πέψη των τροφών και την αφομοίωσή τους. Οι χονδροειδείς τροφές έχουν προβλήματα τροφογενών μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις που οδηγούν σε κολικούς. Η ζήτηση βοτανικών συμπληρωμάτων του πεπτικού συστήματος, ζωοτροφών και ενέργειας για άλογα, αλλά και για ζώα συντροφιάς, αυξάνεται συνεχώς, λόγω της προτίμησης μεταξύ των εκτροφέων και των εκπαιδευτών για φυσικά προϊόντα και αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγοράς φαρμάκων και συμπληρωμάτων.

Οι τομείς ιπποδρομιών και ιππασίας οδηγούν στη ζήτηση υγειοπροστατευτικών προϊόντων ιπποειδών, καθώς η υγεία των αλόγων είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ανάπτυξης αυτών των ζώων οικονομικής προστασίας.

Το έργο και τα αποτελέσματα

Έτσι, η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τον ιππίατρο Αλέξανδρο Μητσόπουλο, τον γράφοντα το παρόν άρθρο και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας ΑΓΡΟΒΙΜ δημιούργησαν μείγματα ελαιολάδου και οριγανελαίου (εκχύλισμα ρίγανης), τα οποία αποτέλεσαν δοκιμαστικά διατροφικά συμπληρώματα για μια περίοδο επτά μηνών.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και με τους βιοχημικούς δείκτες των αλόγων σε εξαιρετικά επίπεδα, ενώ τα άλογα επίσης είχαν μια σοβαρή αγωνιστική παρουσία.

Τόσο η ποιότητα του ελαιολάδου, όσο και του οριγανελαίου ήταν καταλυτική στη διερεύνηση της προστασίας των αλόγων, αφού οι δείκτες φλεγμονής ήταν αρκετά χαμηλοί, ιδιαίτερα μετά τους αγώνες.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή στην όλη ερευνητική προσπάθεια του εξαιρετικού Νίκου Δρούγα, στον Ιππικό Όμιλο του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτή η έρευνα, στην Καλαμάτα.

Μελλοντικός στόχος της έρευνας είναι τα αποτελέσματα να κεφαλαιοποιηθούν σε γνώση και σε ένα υγειοπροστατευτικό προϊόν για ανθρώπινη κατανάλωση, που θα συμπληρώνει τη σειρά προϊόντων που ήδη προσφέρει η ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ σε περισσότερες από 50 αγορές παγκοσμίως.

Ευχαριστίες

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου και από τη Δράση «Ενίσχυση πρωτοβουλιών ΜΜΕ για ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτομίας (Κουπόνια Καινοτομίας) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» με Κωδικό ΟΠΣ 3089 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».