Κοινό μέτωπο για τη στήριξη του κάστανου στη Λάρισα

Το πόρισμα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σχετικά με τη ζημιά που προκάλεσε ο μύκητας στην καστανοκαλλιέργεια των δήμων Αγιάς και Τεμπών, αναμένει το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του. Οι κατευθύνσεις που προσανατολίζεται να κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου είναι δύο:

Αφενός, η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για τη ζημιά που υπέστησαν, αφού πολλές εξαγωγές προς Ιταλία επέστρεψαν, λόγω της ποιοτικής υποβάθμισης, ενώ κάποιες άλλες ποσότητες -για τον ίδιο λόγο- πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές. Αφετέρου, η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και το φαινόμενο της καστανής σήψης να περιοριστεί τα επόμενα χρόνια (στην παρούσα φάση η εξάλειψη του θεωρείται ανέφικτη).

Ο Δήμος Αγιάς, από την πλευρά του, με διαδοχικές εορταστικές εκδηλώσεις, με τίτλο «Οι καρποί της Μελίβοιας Γης» σε καστανοχώρια της περιοχής, επιχειρεί να αναπτερώσει το ηθικό των παραγωγών και να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, μια και το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια και ενδεχόμενη εγκατάλειψή του θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Στη γιορτή Κάστανου υπήρξαν επισκέψεις σε αγροκτήματα και παρουσιάστηκε η συνεργασία που εξελίσσεται με το πρόγραμμα Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όπου αξιόλογοι ομιλητές μίλησαν για το πώς μπορεί να συνδεθεί η παραγωγή με την κατανάλωση, ενώ αναδείχθηκε η προσπάθεια του δήμου για τη δημιουργία Κέντρου Κάστανου στη Μελιβοία και η πρόταση για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, πάλι με επίκεντρο το κάστανο.

Μπύρα από κάστανο

Επίσης, η δημοτική αρχή επιχειρεί να διευρύνει την γκάμα της αγοράς, για την καλύτερη προώθηση του κάστανου και στην εγχώρια αγορά. Έτσι, έχει έρθει σε στρατηγική συμφωνία με τη Ζυθοποιία Πηνειού, που μεταξύ άλλων βγάζει την μπύρα «Λόλα» και, μέσα στον Δεκέμβριο, θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα περίπου 500 μπουκάλια μπύρας από κάστανο της περιοχής, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές. Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς, κ. Γκουντάρα, «υπάρχει επαφή και με μεγάλη μπισκοτοβιομηχανία, ώστε να παραχθεί και μπισκότο με κομμάτια κάστανου».

Υπενθυμίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, η καστανοκαλλιέργεια παρουσιάζει αυξητική τάση στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς το φαινόμενο της σφήκας της καστανιάς, που εμφανίστηκε προ ετών και στη χώρα μας και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αρκετές περιοχές, στη Θεσσαλία, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των γεωπόνων, αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ντόπια παραγωγή να γίνει ανάρπαστη, κυρίως από Ιταλούς εμπόρους, οι οποίοι αγόραζαν μέχρι και με 4 ευρώ το κιλό, καθώς αναζητούσαν εναγωνίως καλές παραγωγές.

Κι επειδή μιλάμε για εξαγώγιμο προϊόν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπενθυμίζει -σε κάθε ευκαιρία- την επιδότηση που παρέχει σε Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών για την υποβολή αιτήσεων φακέλων με στόχο την πιστοποίηση του κάστανου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2023.