Κοινωνικό Βαρόμετρο: Βελτιώνεται το oικονομικό κλίμα, στο 2% η διαφορά Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες παρουσιάζονται στο Κοινωνικό Βαρόμετρο του Δεκεμβρίου του 2018 που αποτυπώνει τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων στην πολιτική και την οικονομία. Το Κοινωνικό Βαρόμετρο αποτελεί ερευνητικό εργαλείο, που  «χαρτογραφεί», σε βάθος χρόνου, κάθε θέση αλλά και κάθε μεταβολή που συντελείται στην ελληνική κοινωνία. Στηρίζεται σε έρευνες της κοινής γνώμης, που πραγματοποιούνται από την ALCO, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα σπίτια των ερωτώμενων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και πάνω, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα, παραμένει η ανασφάλεια στην κοινωνία
Όπως αναφέρει το Βαρόμετρο, «Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, συνεχίζεται η θετική πορεία τόσο σε ότι αφορά την αντίληψη ασφάλειας για το τραπεζικό σύστημα, όσο και τους δείκτες κατανάλωσης». Στα  συνέχεια των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «σε επίπεδο καταναλωτικών συνηθειών, βρισκόμαστε, στην αφετηρία μιας πορείας προς κανονικότερες καταστάσεις, σε σχέση με την λειτουργία της αγοράς». Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προσδοκιών για την κατάσταση στη χώρα, τόσο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του ’18 όσο και με τον Ιανουάριο του ’18 έρχονται σε αντίθεση με το συναίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ανεξαρτήτως φύλλου.

Θετικότερο το κλίμα για την κυβέρνηση, οριακή προτίμηση σε Κ. Μητσοτάκη
Σε ό,τι αφορά στην πολιτική υπάρχει μικρή αλλά σαφής βελτίωση του κλίματος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση «Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη;», οριακή είναι η επικράτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σχόλιο του Κοινωνικού Βαρόμετρου για την πολιτική αναφέρει: «Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κοινωνικών δεικτών, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017,  με κάποιους να καταγράφουν ρεκόρ από την έναρξη της έρευνας. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά πρόσκαιρη αντίδραση, αλλά σταθερή τάση. Το ζητούμενο πλέον είναι η ένταση με την οποία θα εξελιχθεί και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει  την κοινωνική και εκλογική συμπεριφορά».