Κοιτάζει τον… καιρό το βαμβάκι στη Θράκη

Ξεκίνησαν τα σκαλίσματα του βαμβακιού στη Θράκη και οι αγρότες γυρνάνε το βλέμμα τους στις καιρικές συνθήκες. Το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από ανομβρία, γι’ αυτό σε ορισμένες περιοχές χρειάστηκε να ποτίσουν για να φυτρώσει, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βροχοπτώσεις.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού στη Ροδόπη και στον Τόπειρο Ξάνθης παραμένουν σταθερές, όμως μειώθηκαν στον Έβρο και το βαμβάκι αντικαταστάθηκε από ηλίανθο, σιτηρά και καλαμπόκι για ενσιρώματα. Όσοι παρέμειναν στην καλλιέργεια στον ακριτικό νομό, τη βλέπουν να εξελίσσεται ομαλά.

«Η σπορά έχει ολοκληρωθεί, οι φυτείες βρίσκονται σε καλό στάδιο και η χρονιά εξελίσσεται καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής. Σημειώνει ότι οι επανασπορές ήταν ελάχιστες και οφείλονται σε ζημιές που προκλήθηκαν από τον καιρό και και από το σκουλήκι καραφατμέ. Πολλά φυτά έχουν φτάσει ήδη στο τέταρτο φύλλο και οι παραγωγοί είναι στα σκαλίσματα. Ο κ. Αλεξανδρής εξηγεί πως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν προκάλεσαν προβλήματα, γιατί ήταν ήπιες.

Στα σκαλίσματα είναι και οι Ροδοπίτες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Αγροτών Ροδόπης και γεωπόνος, Κυριάκος Κρόκος, σημειώνοντας πως σε κάποια πιο προχωρημένα χωράφια γίνονται ζιζανιοκτονίες. Σε γενικές γραμμές, ο καιρός είναι καλός, αλλά μετά τη σπορά χρειάστηκε να ποτίσουν λόγω ανομβρίας, σκηνικό που άλλαξε με τις τελευταίες βροχές.

«Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο εντομολογικό πρόβλημα. Εμφανίστηκαν αφίδες και θρίπας σε ορισμένες περιοχές, χωρίς ακόμη τα φαινόμενα να είναι έντονα». Προβληματίζεται από τις βροχές, καθότι ευνοούν τα έντομα και σε περίπτωση που συνεχιστούν υπάρχει κίνδυνος η υγρασία να προκαλέσει «σαπίλες» στα βαμβάκια που δεν πρόλαβαν να ριζώσουν.

«Σε ορισμένες περιοχές είχαμε θέματα με έντομα εδάφους, σιδηροσκώληκα, όπου οι παραγωγοί δεν χρησιμοποίησαν κοκκώδες εντομοκτόνο και αντιμετωπίστηκε επιφανειακά». Ο κ. Κρόκος είναι ικανοποιημένος από τα χρηματιστηριακά νέα, γιατί «οι τιμές προπωλήσεων είναι καλύτερες από πέρυσι και ορισμένοι συνάδελφοι έκλεισαν μέρος της παραγωγής», προβληματίζεται όμως από την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, ειδικά στο λίπασμα.

Τον προβληματισμό του για τις ενδεχόμενες συνέπειες στη βαμβακοκαλλιέργεια από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής μεταφέρει και ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, γιατί τα βαμβάκια βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.