Κολομβία: Μακρύς ο δρόμος της μετάβασης από την κοκαΐνη στο φοινικέλαιο

Γνωστή ως η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, η Κολομβία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την καλλιέργεια του γνωστού ναρκωτικού. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της χώρας επενδύει στο φοινικέλαιο, το οποίο, όπως λένε οι ντόπιοι, ωφελεί τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Ωστόσο, ο άμεσος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο καλλιεργειών, όσον αφορά τη γη και την επικράτεια, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα του φοινικελαίου, σύμφωνα με το πόρισμα πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Competere και παρακολουθήθηκε από το Food Navigator.

Η εταιρεία συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης C-analisis SAS διερεύνησε αυτά τα ζητήματα σε τέσσερις κομβικές περιοχές όπου η κοκαΐνη και το φοινικέλαιο βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό για τη γη. Όπως διαπίστωσε, όταν η ναρκωτική ουσία καλλιεργείται παράλληλα με το φοινικέλαιο, η παραγωγή του δεύτερου συχνά απομένει με ανεπαρκές και άπειρο εργατικό δυναμικό.

«Είδαμε ότι όταν οι καλλιέργειες κοκαΐνης είναι ώριμες, παρέχουν καλύτερους μισθούς με άτυπους τρόπους», ανέφερε στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης ο διευθυντής και ιδρυτής της C-analisis SAS, Daniel Mauricio Rico Valencia. Για τον λόγο αυτόν, ο συγκεκριμένος κλάδος προσελκύει εργαζομένους με αγροτική εμπειρία, γιατί «μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και να παίρνουν περισσότερα χρήματα».

Όσο για το φοινικέλαιο; «Μόλις ωριμάζουν οι συνθήκες για την κοκαΐνη, οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες χάνουν πολλά ταλαντούχα εργατικά χέρια».

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός με το οργανωμένο έγκλημα συχνά εγείρει ζητήματα ασφάλειας ή και επιβίωσης για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους σε εκμεταλλεύσεις φοινικελαίου. «Ένας τρόπος που οι εγκληματίες προσπαθούν να ελέγξουν μια περιοχή είναι να απαγάγουν. Υπάρχουν πολύ θλιβερές περιπτώσεις επιχειρηματιών της βιομηχανίας φοινικελαίου που έχουν απαχθεί ή δολοφονηθεί και εταιρειών που βρίσκονται υπό διαρκές καθεστώς εκβιασμού», συνέχισε ο Valencia.

Δυστυχώς, η οικοδόμηση μιας καθαρής βιομηχανίας μέσα σε ένα γενικότερο τοπίο παρανομίας και υψηλής εγκληματικότητας δεν είναι η πιο εύκολη αποστολή. «Οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές των προϊόντων γίνονται συχνά επικίνδυνοι έως και απροσπέλαστοι. Επίσης, στην Κολομβία το 86% του εργατικού δυναμικού στις αγροτικές περιοχές δουλεύει με άτυπες συμβάσεις. Η διαφύλαξη της νομιμότητας σε τομείς υψηλής εγκληματικότητας είναι δύσκολο έργο», ανέφεραν άλλοι παρευρισκόμενοι.