Κόλπο γκρόσο με τα αμνοερίφια του Πάσχα

Απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν δεκάδες κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Στερεάς από δύο εμπόρους αμνοεριφίων. Με την υπόσχεση ότι θα τους πλήρωναν μετά τις γιορτές του Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι έδωσαν τα ζώα τους στους παραπάνω εμπόρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν άφαντοι και δεν απαντούν στα τηλέφωνα.

Το σκηνικό αυτής της υπόθεσης δείχνει να είναι καλά στημένο, καθώς ξεκίνησε από τα Χριστούγεννα. Την περίοδο εκείνη επισκέφθηκαν πολλές μονάδες της περιοχής και έκλεισαν τα ζώα, πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν ένα θετικό πρόσωπο στην αγορά, ώστε να το αξιοποιήσουν καλύτερα την περίοδο του Πάσχα που θα ερχόταν και η ζήτηση για αμνοερίφια στην αγορά θα ήταν μεγάλη.

Ο καλός και ο κακός έμπορος

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μέσα στη δίνη του κορωνοϊού και με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά, άρχισαν να επισκέπτονται τους κτηνοτρόφους ο καθένας ξεχωριστά. Προσπαθώντας όμως για κοινό λογαριασμό τους, έκλειναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ζώων με έναν… πονηρό τρόπο.

Ο πρώτος έπαιζε τον ρόλο του «κακού» και έδινε τιμές κοντά στα 2 ευρώ ζων βάρος, επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Στη συνέχεια, ο «καλός» έδινε τιμή πάνω από 2,5 ευρώ, «λόγω των καλών σχέσεων και της περαιτέρω συνεργασίας τους». Όπως καταγγέλλεται, η εμφάνισή τους στους στάβλους και στους κτηνοτρόφους γινόταν με πολυτελή αυτοκίνητα, για να δείξουν το καλό πρόσωπο που έχουν στην αγορά.

Αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης ήταν να κλείσουν έναν σημαντικό αριθμό ζώων. Σε πολλούς κτηνοτρόφους έδωσαν υποσχέσεις φερεγγυότητας, λόγω της πρότερης και έντιμης συνεργασίας τους και σε κάποιους άλλους, πιο δύσκολους, έδωσαν επιταγές.

Το θέμα πάει στη Δικαιοσύνη

Από αυτή την «επιχειρηματική» δραστηριότητα, και σύμφωνα με δηλώσεις-καταγγελίες κτηνοτρόφων, οι έμποροι των αμνοεριφίων φαίνεται να αποκόμισαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο Κώστας Σταυρόπουλος, κτηνοτρόφος από την Αταλάντη, υποστήριξε ότι «η συνεργασία τους ήταν απαράδεκτη με μαφιόζικη συμπεριφορά. Μέχρι και σήμερα παραμένουν άφαντοι χωρίς να σηκώνουν τα τηλέφωνά τους. Οι τιμές των αμνοεριφίων μας στην αγορά ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που πουλήσαμε εμείς στους εμπόρους. Μετά το Πάσχα δεν έμεινε ούτε ένα αρνί απούλητο και φυσικά όλοι πληρώθηκαν, εκτός από εμάς».

Δηλώνοντας αγανακτισμένος από αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εδώ και δεκαετίες, ο κ. Σταυρόπουλος ζητά από τους επίσημους φορείς την υποστήριξή τους. «Με αυτές τις μεθόδους στην εμπορία του κρέατος, αλλά και αυτήν του γάλακτος, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συρρικνώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία της υπαίθρου γενικότερα».

Παράλληλα, μαζί με άλλους κτηνοτρόφους καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ώστε να αναζητήσουν το δίκιο τους μέσω της νομικής οδού.