Κομισιόν: «Οι βελτιωμένες τιμές στα προϊόντα θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανατίμησης στα λιπάσματα»

Μισογεμάτο φαίνεται πως βλέπει το ποτήρι ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σε μια περίοδο που οι παραγωγοί μαστίζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής.

Απαντώντας σε αίτημα της αντιπροσωπείας της Πολωνίας, που τέθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 11 Οκτωβρίου με θέμα τις μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά λιπασμάτων, ο επίτροπος προσπάθησε να καθησυχάσει τους ομοεθνείς του, αλλά και τους υπόλοιπους αγρότες της ΕΕ, μάλλον χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Γιάννης Βεβελάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι από τον Νοέμβριο αναμένονται νέες αυξήσεις στην ελληνική αγορά λιπασμάτων.

Τη στιγμή που η αντιπροσωπεία της Πολωνίας μίλησε για «κρίση» στα λιπάσματα, με τις τιμές στα ανόργανα να είναι κατά 80% αυξημένες σε σχέση με πέρσι και την τιμή στην ουρία να έχει σχεδόν διπλασιαστεί (+94,7%), ο κ. Βοϊτσεχόφσκι απάντησε ότι η Κομισιόν γνωρίζει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στις τιμές των λιπασμάτων (σ.σ. λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στην ΕΕ) και παραδέχθηκε ότι θα επηρεαστούν και άλλα γεωργικά εφόδια, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να αυξηθούν οι τιμές στα τρόφιμα.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι βελτιωμένες τιμές παραγωγού σε προϊόντα όπως τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά και τα οπωροκηπευτικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αύξησης στο κόστος παραγωγής. Μάλιστα, ανέφερε ότι ίσως η εξέλιξη αυτή ωθήσει τους παραγωγούς σε μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, κάτι που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Ο Πολωνός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι «δεν γίνεται οι αγρότες να σηκώσουν αυτό το βάρος μόνοι τους, αλλά θα πρέπει να το επωμιστούν και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας, όπως οι επιχειρήσεις, οι έμποροι, ακόμη και οι καταναλωτές, όμως σαν έσχατη λύση».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει εργαλειοθήκη για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την αύξηση στο ενεργειακό κόστος.